BIZIDAY: JOI, 21 ianuarie 2016

  • Gerul din ultimele zile a ţinut pornite centralele de apartament, iar consumul de gaze naturale a crescut cu peste 40 la sută faţă de primele zile ale anului. Specialiştii estimează că vom depăşi 67 de milioane de metri cubi de gaz consumaţi mai ales de locuinţe pentru că marii consumatori industriali au pus lacăt pe fabrici.
  • Sistemul de facturare în avans, amendat de autorităţi, a scos la iveală încă o problemă pentru consumatori. Anul trecut, distribuitorul de energie din zona Olteniei, CEZ, a emis facturi în avans pentru luna ianuarie cu TVA de 24 la sută, nu noua valoare a taxei – 20 la sută. Compania spune că e acoperită de lege, iar cine a plătit acele facturi îşi va primi banii înapoi.
  • În timp ce autorităţile locale se dădeau peste cap să ajungă într-un cătun gălățean izolat de mai bine de patru zile, localnicii îşi vedeau liniştiţi de ale lor. Nu s-au speriat atunci când a venit viscolul, nu au dat telefoane la 112, ci au pus mâinile pe lopeţi ca să îşi croiască drum prin troienele de zăpadă. Asta în condiţiile în care cel mai tânăr localnic are peste 60 de ani iar cel mai bătrân are 96 de ani.