Adio PFA! Trăiască MICRO! Un răspuns pentru tâmplarul Fekete…

de Moise Guran

Nu este surprinzător ce se întâmplă, era de așteptat, dar mă surprinde totuși virulența reacțiilor precum și faptul că o discuție despre munca la negru s-a dus spre zona protecției sociale. Am avut cel puțin un an de dezbatere a noului cod fiscal, la Biziday (și nu numai) acesta a fost cel mai frecvent subiect de informare și dezbatere începând din toamna anului 2014, ba chiar eu însumi v-am spus că de reducerile de taxe se vor bucura, logic, doar cei care le plătesc. Deci nu, nu se poate face o legislație care să-i favorizeze pe cei care nu plătesc taxe, ci doar o legislație care, prin taxe mai mici, să-i convingă și pe cei care nu plăteau, să plătească, dar mai puțin.

simulare

Cum să te bucuri de reducerea CAS dacă tu nu plătești legal salarii? Fekete, ți-am spus și pe radio și pe televizor și pe acest site că dacă nu plătești TVA, reducerea TVA nu-ți va ieftini ție produsul ci îl va ieftini pe cel al concurentului tău, care plătește, chiar dacă ușa pe care o vinde Dedeman e din China sau din Polonia. În același timp, tot eu v-am spus că reducerea cotei generale de TVA este mai puțin importantă decât facilitățile acordate micro-întreprinderilor. E timpul să vă recalibrați cu toții afacerile.

DE CE SĂ RENUNȚI LA PFA ȘI SĂ TRECI PE MICRO

Ziarul Financiar a făcut la începutul săptămânii o simulare simplă și clară privind avantajele taxării pe micro. În simularea lor, cei de la ZF au luat un impozit pe cifra de afaceri de 3%, deși dacă îți faci carte de muncă și salariul minim pe firma ta, Fekete, plătești doar 2%, beneficiezi și de asigurare de sănătate dar și de pensie. Dacă îi faci și soției un contract de muncă plătești doar 1% din cifra de afaceri, ceea ce reduce procentul total al taxelor din simularea ZF la 6% pentru 2016 și la 11% pentru 2017 când se va plăti CASS și la dividende. Mai puțin de atât nu se poate Fekete și credeți-mă, nu merită să pui seara capul pe pernă și să nu poți dormi de grijă că te calcă Fiscul.

În primul articol scris de mine sugeram că statul ar putea renunța la impozitul de 16% pe salariul minim, gândindu-mă și eu tot la exemplul Angliei. Acesta este motivul pentru care am și plusat, susținând că cei care fac evaziune Fiscală ar trebui să plătească mai mult, nu mai puțin, fiindcă tot există o discriminare pozitivă între ei și cei angajați pe salariul minim.

Atâta doar că în Anglia și sistemul de sănătate și cel de pensii este privat și, mai ales, este foarte diferit de cel din România, unde avem cinci milioane de pensionari, iar pensionarii au nevoie mai mare de spitale și asistență medicală. Oricât aș ține la dvs, Fekete, oricât mi-aș dori să vă dezvoltați și să aveți un trai decent, pensionarii sunt totuși părinții noștri. Nu-i putem eutanasia prin ignorare.

NU POȚI LUPTA CU REȚEAUA DÂND UN PREȚ MAI MIC! ȘI PENTRU CĂ ORICUM VEI FI MAI SCUMP, VA TREBUI SĂ FII ALTFEL 

Acum să revenim la modelul de afacere despre care vorbiți și care da, este puternic concurat de importuri. Nu este însă doar cazul tâmplăriei. Și la alimente e la fel. Nu mai vorbim la lapte că, de când s-au scos cotele, dacă te uiți în jur poți vedea bălți de lapte nevândut în România. Toți avem aceeași problemă, că am vrut în UE iar România e o economie deschisă. De acord, avem nevoie de o politică guvernamentală care să stimuleze cumva producția internă, dar avem nevoie și de o schimbare de mentalitate a consumatorului, care aleargă după ce e mai ieftin. De ce credeți că eu, Moise, atac pe toate liniile politica de marcă privată a marilor rețele comerciale? Pentru că dvs, Fekete, nu puteți lupta în preț cu ele. Nu puteți face uși mai ieftine decât le aduce Dedeman din China. Acesta este motivul pentru care am înființat Clubul celor care muncesc în România. Ca să îi conving pe români să se uite pe etichetă și să înțeleagă că plătind pentru un produs făcut în țara lor, plătesc salariul unui alt român. clubulNu contează că e angajat la multinațională, la Niculae sau la Fekete SRL, atâta timp cât e făcut în România. Dar asta mai presupune desigur o condiție… Dvs, Fekete trebuie să faceți uși mai bune decât alea din China. E o greșeală (și v-am spus-o de multe ori) să fiți ieftin, căci nu puteți fi mai ieftin decât această concurență, dar e musai să faceți lucruri mai de calitate, cu valoare adăugată mai mare.

ÎN LOC SĂ NE PLÂNGEM DE GLOBALIZARE, MAI BINE O FOLOSIM…

Pentru asta trebuie să fiți inventiv, să vă informați tot timpul, să vă adaptați cererii de pe piață și chiar să o luați înaintea ei. Vă dau un exemplu, din domeniul dvs. În magazinele de care vorbiți nu găsești uși de stejar. Alea sunt prea scumpe pentru o marjă mică. Eu când mi-am făcut casa nu mi-am permis ușă de stejar decât la intrare. Voiam la toate camerele, dar nu aveam suficienți bani. M-am sfătuit cu tâmplarul și mi-a aratăt un model de ușă de brad, mai simplă prin design, dar care avea un aer rustic și original ce mi-a plăcut. Bradul este ieftin, dar tot nu-i mai ieftin ca palul din care sunt făcute cele mai multe uși aduse din Polonia. Pentru că am comandat șase uși de interior din brad și una de exterior din stejar, am plătit evident mai mult pe stejar (valoare adăugată mai mare), iar pe cele de brad (valoare adăugată mai mică) mi le-a lăsat foarte aproape de prețul la care aș fi luat uși de la Dedeman. Socotind cu totul, cu taxe și tot ce trebuie (era un PFA) omului tot i-au rămas 20% net din total, după aprecierea mea. Și asta e o marjă bună, Fekete. Iar mai târziu, pentru că am fost mulțumit, l-am sunat și când am avut nevoie de o scară, dar și când am avut nevoie de ușă la magazia de lemne. Vine, măsoară, face pe comandă, montează… astea-s chestii pe care marile magazine nu le fac și asta este nișa dvs Fekete. Puteți folosi globalizarea împotriva ei, căci relația directă client-meseriaș este o relație bazată pe seriozitate și încredere, iar nu pe preț. Aceste lucruri nu vi le poate lua nimeni. E drept că nici relația asta nu cade din cer Facebook_like_thumbîntr-o noapte. Dar aveți atâtea instrumente la îndemână, acum! Internetul este cea mai bună partea a globalizării. Nu folosiți facebookul ca să dați share la prostii! Pentru unii facebook a devenit o dependență, pentru alții e un instrument util și gratuit. Învățați să vă promovați, dar învățați și să ieșiți cu ajutorul internetului din zona în care trăiți și despre care spuneți că e săracă. Eu mi-am găsit coșul pentru casă tocmai la Târgu Mureș. Pentru că aveam nevoie de o cărămidă rotundă, circulară, cu găuri pe colțuri, ca să-l pot întări cu fier-beton și pentru că în zona mea nu auzise nimeni de așa-ceva am căutat pe internet. Am găsit doi unguri care lucraseră afară și furaseră knowhow-ul de la niște nemți. Îți fac pe ce dimensiuni vrei cărămida, ba chiar o și amestecă cu elemente de ceramică ce îi dau elasticitate pentru dilatarea la căldură. I-am sunat și în trei zile au venit ei cu camioneta de la Târgu Mureș și mi-au adus-o acasă. Și da, toți m-au întrebat, doriți cu factură sau fără, că e mai scump cu factură… Și am facturi Fekete pentru fiecare cărămidă și pentru fiecare sac de ciment pe care am le-am băgat în casă, căci eu nu-mi permit altfel.

LUCREZI LA NEGRU, AI DATORII LA NEGRU, ATUNCI EȘTI PRIZONIER LA NEGRU

În același timp, trebuie să învățați să fiți flexibil, să simțiți ciclurile de dezvoltare, să știți când să fiți mai scump și când să fiți mai ieftin. Asta nu e teorie! Eu nu vă pot spune la televizor exact ce trebuie să facă un atelier de tâmplărie, dar dumneavoastră o simțiți, prin calitățile de antreprenor pe care le aveți. De exemplu, eu și alții ca mine vă putem spune la televizor că urmează o perioadă bună pentru construcții. Asta înseamnă cerere de uși în volum mai mare și o tendință de creștere a prețurilor. Dar dvs puteți stabili că sunteți în faza în care vreți un volum mai mare și să-i lăsați pe alții să crească prețurile mai întâi. Dar amintiți-vă ce spuneam mai sus despre calitate și relația de încredere. Puteți lua un preț mai mic la prima comandă de la un client, iar dacă e mulțumit de marfă, în mod cert va accepta un preț ceva mai mare la următoarele comenzi. Dar nu, Fekete, acum nu mai puteți da vina pe stat dacă nu vă merge bine. Taxele au scăzut și pe muncă și pe afaceri și pe comerț, cererea este în creștere și teoretic nu mai aveți de ce să mergeți pălmaș în Franța ca să vă plătiți datoriile.woodshop

A! Datoriile nu sunt pe firmă ci le-ați făcut personal? Asta este o altă greșeală majoră, Fekete. Îi spune SRL tocmai ca să nu rămâneți sechestrat în tâmplărie. Ca să aveți răspundere limitată. Ideal este să nu faceți credite, să nu aveți datorii, dar dacă totuși le aveți, ar fi bine să le rostogoliți pe firmă, nu pe persoană fizică. Pentru că insolvența și falimentul, oricât de grele vi s-ar părea aceste cuvinte, sunt și ele tot instrumente. Ele vă oferă exact ultima ușă, cea de ieșire, pentru cazul că nu reușiți să faceți uși mai bune decât cele din China, sau că nu reușiți să folosiți internetul ca pe un instrument, sau că, pur și simplu, nu reușiți să învățați suficient de repede cum se conduce o afacere.

INSTRUMENTELE DE DEZVOLTARE ȘI UNELETELE DE SUBZISTENȚĂ

Fekete, am încercat prin acest articol să vă dau cât mai multe argumente pentru a vă restructura afacerea. Treceți pe Micro! Uitați de PFA! Acesta este rostul acestei legislații. De aceea se oferă atâtea facilități pentru Micro, ca să vă forțeze să faceți asta. Anul acesta vor fi multe articole pe internet și la tv cu numărul de PFA-uri desființate. Dacă numărul de microîntreprinderi înființate este echivalent, nu va fi nicio tragedie în asta.

În articolul dvs, ați sugerat că un atelier ar trebui să rămână în zona civilă, meșteșugărească, la fel ca unele afaceri din agricultură. Să știți că absolut tot ceea ce am scris aici este valabil și pentru afacerile din agricultură. Codul Civil, cel care le-a păstrat acolo, în afara zonei faptelor de comerț, a fost scris pe vremea lui Cuza. Pe atunci Agricultura făcea 80% din economia românească, dar aceea era o legislație de subzistență. iobagieLa 160 de ani de la Cuza, agricultura tot greu iese din faza de subzistență. Și știți de ce? Pentru că o legislație de subzistență nu-ți dă instrumentele de dezvoltare. Faceți cont la bancă și o să găsiți mai mulți clienți, căci mulți plătesc numai prin virament. Dar, băgați de seamă, prin noul cod fiscal, Fiscul are mai multă putere de a vedea conturile decât are DNA-ul. Pe de altă parte, la fel cum nu poți să-ți iei tractor și să-i deduci amortizarea în agricultură dacă lucrezi la negru, la fel, în zona meșteșugărească, îți va fi mult mai greu să-ți iei scule, utilaje, să angajezi legal oameni și să le arăți respect, plătindu-le contribuțiile la pensie și la sănătate, dacă în loc de SRL ești PFA și lucrezi la negru. Acesta este motivul pentru care am susținut noul cod fiscal, chiar promovat de un personaj politic dubios precum Victor Ponta… pentru aceste facilități acordate micro-întreprinderilor. Iar acum dvs spuneți că nu le vreți, că nu vă trebuie, că ați vrea și să ieșiți din zona neagră, dar nici să nu plătiți nimic. 6% e ceva mai mult decât nimic, Fekete.

Între timp, după gafa de comunicare a lui Biriș, guvernul Cioloș dă semne de ezitare și probabil va retrage prevederea cu impozitarea celor fără de venituri.

Nu asta e cu adevărat important, dar mesajul este important. Și mesajul codului fiscal, pe care se pare că nici noul guvern nu îl simte prea bine, este ăsta pe care vi-l dau eu acum: GO Fekete! E timpul să devii Fehér! Pentru binele tău, nu al meu sau al statului român.

 

P.S. Într-o emisiune România în Direct în care vorbeam de patriotism, a intrat la un moment dat prin telefon un cetățean român de origine maghiară ce a susținut că majoritatea ungurilor din România sunt patrioți români și a adus drept argument faptul că el nu a plecat din țară, că trăiește, muncește și plătește taxe aici, iar aceasta este cea mai simplă și clară dovadă de patriotism. Mi-a plăcut mult omul, așa cum și Fekete mi-a plăcut. Probabil ați ghicit, Fekete este un cetățen român de etnie maghiară, dar fără legătură cu cel care a intrat la EuropaFM în direct. De aceea am folosit pseudonimul Fekete, care în maghiară înseamnă negru, sau la negru. Fehér înseamnă alb. Fac aceste precizări nu pentru a-mi justifica respectul pentru comunitatea maghiară din România, o comunitate care are, evident, aceleași probleme ca noi toți. Fac aceste precizări pentru cei care nu știu maghiară, așa cum nici eu nu știu. Am tradus aceste cuvinte cu ajutorul google, în semn de apreciere pentru dorința lui Fekete de a intra în legalitate.

P.P.S. În urma acestei serii de articole Fekete a primit prin intermediul nostru o ofertă de colaborare legală de la o firmă de design interior din București. Nu știu dacă va accepta sau nu această ofertă dar mă voi gândi oricum la o modalitate de a mulțumi/recompensa firma respectivă.

P.P.P.S. Și Biziday a fost cândva o micro-întreprindere, a trecut și prin etapa de suspendare a activității, ne-a mers și mai bine și mai rău, iar eu personal am avut nopți în care n-am putut dormi de grija faptului că n-aveam bani să plătesc salariile. Salarii plătite legal, pe cartea de muncă, într-un domeniu în care nicio televiziune de știri (cu excepția notabilă a Digi24) nu își plătește oamenii pe cartea de muncă. Evoluția noastră este permanent updatată pe pagina Despre iar cei interesați pot găsi mai multe date pe site-ul ANAF. Fac această ultimă precizare pentru cei tentați să creadă că ceea ce am scris pentrul dl Fekete și cei ca el este rodul îngâmfării unui personaj de la televizor, iar nu al experienței unui mic antreprenor, trecut și el prin criză, prin provocările concurenței sau ale sistemului fiscal din România.