(P) Dacă trimiți bani dintr-o țară în alta…

…atunci sigur vei vrea să afli cum poți să faci asta cu doar o liră sau un euro, iar banii să ajungă într-o zi lucrătoare. Așadar, să începem discuția!

Fie că vorbim de calculator, laptop, tablete sau smartphones, toată lumea ar trebui să profite de avantajele pe care i le oferă un transfer de bani internațional online, din cont în cont, prin firme specializate. E mult mai la îndemână decât mersul la bancă sau la magazinul de la colț.

Singura condiție pentru transferul de bani online este ca ambele părți, atât expeditorul, cât și destinatarul, să dețină un cont bancar în țara de domiciliu. Din păcate, un studiu din 2014 a arătat că doar puțin peste 60% din populația țării deține un cont bancar, iar dintre aceștia, doar 6% folosesc internet bankingul. Avem și vești bune: procentele sunt în creștere constantă.

Să vedem mai întâi care sunt variantele actuale pentru a trimite bani dintr-o țară într-alta.bancarizare

Transferul bancar internațional direct

Pentru cei care folosesc tradiționalul transfer bancar internațional, lucrurile nu stau deloc simplu. Trebuie să știe de taxe SWIFT, de scheme de comisionare OUR, BEN sau SHA. Până la urmă, este vorba de unul dintre cele mai puțin înțelese sisteme. Fiecare bancă are un PDF sau o secțiune pe site, unde stau îngropate comisioanele în tabele greu de înțeles, descifrat și aplicat. Mai mult, fiecare bancă are chiar și propriul curs valutar, cu diferențe semnificative față de casa de schimb obișnuită sau față de cursul de referință.

Pentru a face un astfel de transfer trebuie să știi nu doar codul IBAN sau datele de cont ale destinatarului, ci și numele exact și complet, cel care apare ca titular de cont, precum și codul BIC al băncii destinatarului. Apoi, trebuie să iei decizia de plată a comisionului – acel OUR, BEN sau SHA – care îl poate surprinde neplăcut pe destinatar, pentru că s-ar putea să îl pui pe el să plătească, în locul tău, cele cuvenite băncii. Mai pune și faptul că s-ar putea să ai de stat chiar și 5 zile lucrătoare, așa cum a pățit-o acest client al unei mari bănci din România, și ai imaginea completă.

Transferul de bani prin ghișee, cash și companii tradiționale

Să zicem că vrei să trimiți cash bani în altă țară și ai aflat de una din cele 3-4 companii care fac asta de 10-15 ani în Europa și în lume. Pentru asta, nu numai că trebuie să citești două-trei pagini de instrucțiuni, ci trebuie să te deplasezi tu la sediul lor (care poate fi chiar o bancă sau buticul de la colț) și să depui banii după ce completezi un formular cu zeci de câmpuri, numere sau coduri de referință, destinația unde trebuie să ridice persoana cealaltă banii, datele personale ale destinatarului sau chiar întrebări de siguranță. Și trebuie să păstrezi chitanța scrisă până îți confirmă destinatarul că au ajuns banii, lucru pe care trebuie să îl faceți între voi, pentru că acele companii nu sunt responsabile de comunicarea cu expeditorul și destinatarul.

Mai mult, sistemul lor impune limite zilnice care pot împiedica plăți pentru un apartament sau pentru o taxă de școlarizare într-o singură tranșă. Doar bătăi de cap, plus povești vechi cu țepe care au afectat toată piața de transfer de bani.

Transferul de bani local in – local out

Metoda “local in-local out” presupune ca între conturile bancare ale expeditorului și destinatarului să existe o companie intremediară, care beneficiază de cursuri mai bune și de conturi în fiecare din țările în care operează și care le oferă clienților costuri de 5 ori mai reduse și viteză – o singură zi lucrătoare, garantat. Totul pentru că transferurile pe care le fac clienții sunt locale – în țara expeditorului – către contul companiei, respectiv în țara destinatarului, din contul companiei în contul bancar al destinatarului. Banii nu pleacă nicăieri, ci doar trec de la expeditor la intermediar, apoi la destinatar, evitând sistemul bancar direct, extrem de scump și lent.localinlocalout

Înregistrarea pe TransferGO.ro este gratuită si durează doar câteva secunde. După aceea, se completează datele pentru profil și se creează o tranzacție nouă. Apoi, se completează detaliile destinatarului și se face transferul de bani din contul bancar personal în contul bancar TransferGo din aceeași țară. TransferGo trimite apoi o notificare când banii au ajuns la destinatar. Și asta este tot!

Simplu, în 5 pași, urmărește video-ul de mai jos: