(P) Diaspora, mai aproape de casă prin transferurile de bani online

Diaspora românească a fost, de-a lungul anilor, cel mai mare şi mai loial investitor în economia României. Doar anul trecut, românii din Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Ungaria, SUA, Israel, Canada, Austria şi Franţa au trimis în ţară peste 4 miliarde de dolari, echivalentul a 2% din produsul intern brut al României, iar an de an ei au trimis sume similare, chiar în ciuda crizei economice care a lovit lumea în 2008.

Aceşti bani trimişi sunt foarte importanţi pentru că aceştia ajung la familiile celor plecaţi în străinătate şi se întorc în economie prin consum direct, pentru traiul de zi cu zi, sau prin achiziţiile pe care aceştia le fac, respectiv prin taxele şi impozitele pe care le plătesc pentru bunurile deţinute în România.

Nu doar instituţiile statului şi cele europene, ci şi companiile internaţionale au datoria să contribuie la facilitarea menţinerii legăturilor cu familiile din România prin transferul internaţional de bani mai simplu, mai ieftin şi mai rapid.România este pe locul 5 în topul ţărilor ce primesc bani din afară, după Ucraina, Polonia, Ungaria şi Serbia. Însă se folosesc preponderent servicii pe bază de cash sau direct prin bancă. Un studiu realizat in Europa Centrala si de Est de Erste Bank si BCR in 2014 arată că doar 6% din cei care au conturi bancare folosesc internet banking-ul, iar doar 63% din români au conturi bancare.

Cash-ul este scump, online e mai ieftin şi mai sigur

Companiile de transfer de bani obişnuite sau transferurile internaţionale direct prin bănci sunt fie lente, fie costisitoare, fie lente şi costisitoare. Băncile şi serviciile de transfer de bani cash percep comisioane şi taxe de până la 10% pentru sume mai mici, unde puterea de negociere este redusă. Aici vorbim de taxa SWIFT, precum şi un comision suplimentar de 5-7% la cursul valutar, respectiv alte taxe fixe care variază în funcţie de companie.comisioaneDe exemplu, dacă Marian lucrează în Anglia şi îi trimite Corinei, în România, în fiecare lună, 500 de lire sterline, iar Corina ar calcula cât primeşte ea şi cât rămâne companiilor de transfer de bani, ar constata că, într-un an, Marian a plătit 400 de lire doar comisioanele.

Soluţia online – local in – local out

Din acest motiv a apărut TransferGo, care percepe un comision fix de doar £0.99/9 lei/99 eurocenti, iar cursul este foarte apropiat de cel de la BNR şi afişat în timp real. Cu TransferGo, banii ajung în moneda aleasă, cu costuri minime, direct în contul bancar al familiei sau prietenilor. Indiferent de suma transferată, se plăteşte doar o taxă fixă (depinzând de ţara de origine a transferului) şi banii ajung la destinaţie în ziua următoare, fără planuri făcute din timp şi fără stres. Mai mult, cursul valutar e foarte apropiat de cursul BNR, deci nu se mai pierd bani din cauza cursului de schimb nefavorabil.

Clienţii sunt mulţumiţi şi o spun pe un website destinat recenziilor verificate pentru companii: “Cel mai ieftin serviciu de transfer, banii au fost transferaţi a doua zi după trimitere. Sunt foarte mulţumită, recomand tuturor.” spune Mioara pe Trustpilot.co.uk.trustiplot

Cine face transferuri internaţionale cu “local in – local out” şi ce înseamnă asta

Metoda “local in-local out” presupune ca între conturile bancare ale expeditorului şi destinatarului să existe o companie intremediară, care beneficiază de cursuri mai bune şi de conturi în ţările în care operează, şi care oferă clienţilor costuri de 10 ori mai reduse şi viteză – maxim 24 de ore în zilele lucrătoare. Totul pentru că transferurile pe care le fac clienţii sunt locale – în ţara expeditorului – către contul companiei, respectiv în ţara destinatarului, din contul companiei în contul bancar al destinatarului. Banii nu pleacă nicăieri, ci doar trec de la expeditor la intermediar, apoi la destinatar, evitând sistemul bancar direct (SWIFT) extrem de scump şi lent.localinlocaloutDincolo de detaliile funcţionării pieţei de transfer de bani, un lucru este sigur – în ziua de azi, dacă foloseşti servicii online independente, nu mai pierzi aşa de mulţi bani şi ajung mai mulţi bani acasă.