Deci țara e stabilă… păcat că bugetul e aerian!
de Moise Guran
M-am uitat repede pe cifrele mari ale proiectului de buget din 2016, încercând să înţeleg cum vor rezolva Cioloş şi ministrul său, Anca Paliu, problema relaxării fiscale şi a majorării salariilor bugetarilor, care, aplicate în acelaşi timp, dau teoretic un deficit bugetar riscant de apropiat de limita de 3% din PIB.În primă fază, m-am întrebat ce o fi mai rău… să mintă guvernul cu bugetul? … că din cifre e uşor să minti. Sau să îşi propună ţinte imposibile, ca Hagi în reclama aia, antrenor la echipa de bătrânele amatoare de fotbal?
Am sesizat imediat că acest proiect de buget a fost construit pe ideea unei ecuaţii dificile pe care o laşi să o rezolve alţii. Pur şi simplu, sunt câteva chestiuni care nu se leagă…
E interesant faptul că guvernul Ponta a lucrat cu scenarii negative, deci nu poate fi acuzat de optimism exagerat, atât în privinţa colectărilor fiscale, dar şi în privinţa vredniciei guvernului de tehnocraţi.
De exemplu, marea problemă a anului viitor pare a fi încheierea exerciţiului financiar european şi intrarea pe cel nou. Aşa că cei de la Finanţe au luat în calcul o prăbuşire la jumătate finanţărilor europene. Dispar, în felul acesta, din veniturile bugetare cam patru miliarde, ceea ce, vă rog să mă credeţi, ar fi mai dramatic şi decât reducerea TVA-ului şi decât creşterea salariilor bugetarilor la un loc. Și asta pentru că banii ăia europeni înseamnă locuri de muncă, investiţii directe, pe când reducerea taxelor şi creşterea salarii sunt şi ele bunicele pentru economie, dar au un efect de conjunctură, nu unul direct.
Desigur, acest scenariu al înjumătăţirii finanţărilor de la UE este posibil, dar este mai degrabă improbabil. Să nu uităm cine e Cioloş, de unde vine şi prin ce s-a remarcat până acum… Apoi să ne amintim că, încă înainte de a depune jurământul, a anunţat că va cere o derogare sau o renegociere a MTO, astfel încât să nu fie probleme cu un deficit de 3%. În sensul că să nu mârâie Bruxelles-ul la noi. Atâta doar, că însăşi proclamarea unui deficit de 3% e un lucru prost, unul care poate majora dobânzile şi, implicit, deficitul.
În afară de asta şi indiferent de context, dacă guvernul Cioloş atrage mai puţini bani de la UE decât guvernul Ponta, atunci eu personal renunţ şi la ideea de tehnocraţie, dar şi la cea de meritocraţie. Cioloş are, de exemplu, autostrada Piteşti-Sibiu, cu două din cele şase tronsoane la faza de revizuire a studiului de fezabilitate. Trebuie doar scoasă la licitaţie, iar dacă se învredniceşte şi de restul tronsoanelor, doar să le înceapă, că nu poate să le şi termine anul viitor, aduce jumătate de miliard de euro anul viitor de la UE, doar din organizarea de şantier.
De aia vă spun… Proiectul de buget lăsat de Ponta şi Teodorovici e pentru un guvern de puturoşi, nu unul de tehnocraţi. De la tehnocraţi te aştepţi să fie vrednici, să se mişte repede şi cu talent şi să nu facă şpăgi. Și să deblocheze naibii cât mai multe lucrări publice, că de trei ani nu s-a mai mişcat un pai, iar ce s-a mişcat trebuie să demolăm.
Vorba lu’ Hagi! Vrem ambiţie şi determinare!