Regretăm! Dar nu așa arată un program tehnocrat de guvernare…

de Moise Guran

V-am promis că nu comentez nimic până nu văd programul cu care Dacian Cioloş merge în Parlament. L-am văzut dar, din păcate, prea multe n-am de comentat. Aceasta este și prima dezamăgire față de viitorul guvern, căci lipsa unui mandat clar îl va face şi vulnerabil. Fără el, un guvern de tehnocraţi devine, de fapt, doar un guvern politic fără susţinere parlamentară.

564994e6682ccfd7a1ecdbe4Programul de guvernare este suficient de vag încât să nu supere pe nimeni, dar este suficient de clar cât să înţelegem că Cioloş va încerca inclusiv o reformă constituţională în acest an. Bun asta, DAR!

Lipsesc cu desăvârşire liniile de urmat în câteva materii importante, aşa cum ar fi infrastructura de transport, dar şi societatea informaţională, semn că miniştrii desemnaţi pentru aceste joburi au fost mai greu de găsit şi nu au avut timp să pregătească un program de guvernare.

O reformă administrativă este şi ea sugerată, dar guvernul îşi propune să aplice un program pilot de profesionalizare la nivelul Secretariatului General al Guvernului şi, dacă acolo va merge, poate, poate, acest program va fi extins şi la alte structuri din administraţia publică. Observaţi modul atent de formulare, astfel încât politicienii să nu simtă că li s-ar pregăti eliminarea cozilor de topor…

Despre Educaţie, ce să mai vorbim… că n-avem ce… documentul e un fel de să fie bine, ca să nu fie rău, şi la fel stau lucrurile când vine vorba de Finanţe sau Sănătate.

Revenind la reforma Constituţională pe care o sugerează programul, ea vorbeşte, de exemplu, despre lungirea mandatelor de parlamentari, primari şi consilieri judeţeni la cinci ani, precum şi de corelarea tuturor alegerilor cu cele prezidenţiale, dar nu suflă o vorbă despre unicameral şi despre reducerea numărului de parlamentari la 300. Rămâne de dezbătut dacă lungirea mandatelor celorlalți e o soluție mai bună decât scurtarea mandatului de președinte de la cinci la patru ani.

Rezumând… Acesta nu este este un program de guvernare al unui guvern de tehnocraţi. Este un bla-bla făcut doar pentru a adormi adversităţile din Parlament şi pentru a permite trecerea guvernului. Acelaşi tip de programe au prezentat şi guvernele politice, dar, de la un guvern de tehnocraţi, mă aşteptam, nu la 13 pagini de nimic, ci la o singură pagină, dar cu patru-cinci măsuri punctuale pe care Parlamentul le putea accepta sau nu.