BIZIDAY: Luni, 9 noiembrie 2015

Partea 1

Partea a 2-a

  • Bilanțul incendiului din Clubul Colectiv a ajuns, astăzi, la 47 de morţi, după decesul a doi pacienți, unul internat în Israel, iar altul – la Spitalul de Arsuri din București. Imediat după tragedie, ministul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, dar și secretarul de stat în ministerul afacerilor interne, Raed Arafat, dădeau asigurări că spitalele au tot ce le trebuie. Cum s-a ajuns de la ”avem de toate” la activarea mecanismului de ajutor și evacuarea unor pacienți în străinătate?
  • Demisia lui Victor Ponta a stârnit reacții în rândul politicienilor. Fiecare dintre actori au încercat să se poziționeze cât mai bine față de evenimentele tragice ce au dus la căderea guvernului. Președintele a gestionat cel mai bine situația, chiar dacă în multe situații a făcut exces într-un domeniu în care Iohannis n-a fost niciodată foarte bun – comunicarea.
  • Oricine a încercat să își deschidă un bar sau o afacere similară știe cât de stufoasă este legislația în domeniu. Dacă se respectă pașii cu strictețe și autoritățile își fac la rândul lor treaba cu promptitudine, numai adunatul aprobarilor durează cel puțin 6 luni. La cât se ridică costurile cu autorizațiile?
  • Dacă în Centrul Vechi al Capitalei s-ar interzice funcționarea barurilor sau restaurantelor care s-ar putea prăbuși la primul cutremur, Centrul Bucureștiului ar arăta cu totul altfel. Străduțe ca Lispcani sau Gabroveni care acum sunt pline de cluburi ar fi mult mai goale la sfârșit de săptămână, dar foarte probabil mai sigure în caz de cutremur. Câte clădiri din București sunt încadrate la “risc seismic ridicat”?

Despre toate acestea, dar și despre instituțiile publice care nu au obținut avize ISU, cum au evoluat protestele din țară, care sunt variantele de guvernare, ce așteptări au românii de la clasa politică, puteți afla din ediția de luni a emisiunii Biziday.