Oglinda moldovenească a României

de Moise Guran

Dacă în România vi se pare viaţa politică încurcată şi haotică, o să vă introduc, în rândurile următoare, în detaliile vieţii politice din Republica Moldova. Guvernul de la Chişinău a picat în urma unei moţiuni de cenzură, iar ce se va întâmpla cu ţara soră în zilele următoare nu e foarte clar. Acolo şi kaghebiştii îşi zic pro-europeni, ceea ce, să nu ne mirăm, şi pe la noi s-a mai întâmplat.img_9804În Moldova urmează desemnarea unui al treilea guvern în mai puţin de un an! Cam cum a fost şi la noi în 2012. Dar staţi, că numirea unui nou guvern e o variantă optimistă. De regulă, când sar unii la alţii, politicienii de dincolo de Prut rămân înfipţi ca pitbulii şi nu-şi mai dau drumul până nu fac alegeri anticipate.

Guvernul doborât acuma avea doar 3 luni, sărăcuţul. Și deşi, în teorie, alegerile din noiembrie 2014 au fost câştigate de o coaliţie pro-europenă, doar numele a mai rămas european din această coaliţie. Încă de la început, grupările Pro Europene au luat destul de pe cont propriu victoria, şi, sub un paravan de europenism, s-a dezlănţuit o înfometată luptă pentru putere. Arestarea preşedintelui Partidului Liberal Democrat Moldovean în dosarul miliardului de dolari dispărut din Băncile Moldovei a creat şi mai multe tensiuni, chiar în Alianţa de guvernare, iar PD-ul, unul dintre partidele componente, a sfârşit prin a vota moţiunea de cenzură a comuniştilor pro-ruşi, acuzându-şi partenerii că ar fi fost amestecaţi în devalizarea băncilor şi dispariţia miliardului de dolari.

Aşadar, la Chişinău se prefigurează acum o nouă coaliţie, formată, cel mai probabil, din Democraţii declaraţi pro-europeni, care îi vor susţine pe Comunişti şi pe Socialiştii pro-ruşi. Și pentru ca haosul să fie perfect, partidul fostului premier pare să se scindeze, căci o facţiune a lui a anunţat că ar vrea să intre în viitoarea coaliţie de guvernare, care cel mai probabil va avea un premier pro-rus.

Această complicată ecuaţie cu multe necunoscute mai are una, foarte importantă – presiunea străzii. De aproape două luni, la Chişinău au loc proteste zilnice ale protest-chisinauplatformei Demnitate şi Adevăr. Oamenii care vin la aceste manifestaţii se declară neafiliaţi politic şi, aţi ghicit, pro-Europeni. Ceea ce nu i-a împiedicat să-i izgonească dintre ei pe Tinerii Basarabiei, gruparea care sprijină unirea cu România. Nu e clar, totuşi, cum vor reacţiona aceşti oameni, care strâng deseori mulţimi de zeci de mii în centrul Chişinăului, dacă guvernul va fi unul pro-rus.

Văzută de la Bucureşti, lupta pentru ciolan de la Chişinău seamănă atât de mult cu ce am trăit noi înşine aici, în România, încât ar trebui să ne fie de luare aminte. A fost un noroc că am apucat să intrăm în UE. Dacă nu apucam, poate azi ne venea mai greu să înţelegem ce au ruşii cu corupţia pro-europenilor.