Acum Traian Băsescu se dă Albă ca Zăpada. O fi credibil?

de Moise Guran

Prin acuzațiile aduse Elenei Udrea privind o legătură de șpagă între ea și băiatul deștept Bogdan Buzăianu, Direcția  Națională Anticorupție devoalează de fapt veriga lipsă dintre cruciada declarată de Traian Băsescu împotriva acestora și faptul că nimic nu li s-a întâmplat, ba mai mult decât atât, contractele le-au fost prelungite în perioada guvernelor PDL. Nu știu câți dintre dumneavoastră știu faptul că prejudiciul statului prin Hidroelectrica între 2006 și 2012 este estimat la 1,1 miliarde de euro, dar, pentru că în perioada 2009-2010 au fost prelungite contractele semnate pe vremea guvernului Năstase, azi Hidroelectrica este tot în insolvență și asta pentru că firmele așa numitor băieți deștepți cer despăgubiri de 600 de milioane de euro, tocmai pentru că acele contracte au fost prelungite.

Acum vine DNA și ne spune că Elena Udrea este cea care a tras sforile pentru prelungirea lor înainte de termen, dar adevărata întrebare este atunci de ce Traian Băsescu spunea și continuă să spună altceva decât făcea apropiata sa Elena Udrea? Cine pe cine a prostit în această ecuație cu două necunoscute? Elena Udrea pe Traian Băsescu sau amândoi au prostit poporul în timp ce, dincolo de cortină, au negociat și au obținut șpăgi, ziare, putere, într-o perioadă în care nația se zbătea în cea mai neagră criză economică din istoria recentă. Vedeți, este destul de probabil ca justiția să nu poată răspunde la această întrebare, indiferent că o va găsi vinovată sau nevinovată pe Elena Udrea… Aici lucrăm cu percepții căci, indiferent dacă cineva vreodată va putea demonstra că Traian Băsescu știa sau că nu știa de aceste lucruri, cu adevărat important este ce credeți dumneavoastră, cetățenii, despre asta. Dar chiar presupunând că Băsescu a fost păcălit de Udrea, credeți că din punct de vedere politic poate fi considerat responsabil, sau nu?

În fond sumele de care vorbim aici sunt comparabile cu cele economisite de stat prin tăierea salariilor în același an, 2010, sau confiscate de la populație prin creșterea TVA-ului.

Mai jos secvența (are 16 minute) din emisiunea Biziday în care am încercat să explic cât mai simplu cu putință actorii dar și dimensiunile acestei afaceri ce, zic eu, greu îl poate ocoli pe Traian Băsescu, cruciatul împotriva „băieților deștepți”. Sau ar fi poate mai corect să le spunem de acum „fete și băieți deștepți”