Micuții Jedi de la TSD și lordul Sith ce-i manipulează

12170985_10201234316375881_150178714_ode Moise Guran

În 25 de ani, de când PSD-ul de azi a preluat infrastructura şi cadrele PCR, nimic şi nimeni nu a reuşit mai bine să demonstreze că, în esenţă, e vorba de acelaşi partid, decât alegerile astea, ultimele. De la candidatura de unul singur a lui Liviu Dragnea şi până la divergenţele pe care le-a avut  Mihai Sturzu cu portarul de la partid, azi… PSD-ul arată acum ca o navă romulană ieșită din învăluire… Și cu toate astea… bufnițele nu sunt ceea ce par a fi!

Mulţi îl văd deja pe Dragnea viitor premier şi apoi preşedinte al României. Mă tem că ieşirea din învăluire a fostului PCR este, ca să parafrazez un teoretician al socialismului de acum 100 de ani, nu chinuirea unei renaşteri a acestuia, ci horcăiala unui (prea puţin) obştesc sfârşit al acestui partid.

Eu cred că PSD nu mai are nicio perspectivă, că foarte curând va intra în opoziţie, ceea ce nici nu-i va folosi prea mult, indiferent dacă Liviu Dragnea primeşte sau nu o condamnare definitivă, cu sau fără executare. Dar pentru cazul că primeşte… întotdeauna va fi acolo un utecist pregătit cu un cuţit foarte lung. Dacă nu primeşte… eh, există un plan şi pentru asta..

Să ne amintim faptul că Mihai Sturzu, cel căruia i s-a interzis să mai intre în sediul PSD, este liderul tineretului social democrat şi, mai exact, este urmaşul lui Victor Ponta în această funcţie. La alegeri, puştii ăştia, urmaşii uteciştilor de altădată, sunt cei care colindă ţara în lung şi în lat, într-un mod în care nici baronii şi nici măcar primarii nu ştiu să o facă.

Ca fost pionier şi utecist, vă spun că de alegeri, pe vremea comuniştilor, ne trimiteau din uşă în uşă ca să convingem lumea să vină la vot. Până și tata râdea de mine când îl chemam la votare, iar tata era membru de partid. Bine, noi n-aveam găleți sau alte promoționale pentru alegători.

Și tot ca fost utecist vă spun că dizidenţa lui Sturzu, care a durat vreo câteva ore, e oarecum penibilă. Am prins şi eu înainte de Revoluţie vreo două şedinţe de UTC. La una dintre ele ne-a surprins profu’ de chimie, care era şi secretar UTC pe liceu, jucând poker ca să nu adormim de plictiseală. Acela dintre noi care avea cărţile în mână şi care a luat vrând-nevrând totul asupra lui a fost pedepsit să se tundă la zero şi s-a tuns ca să mai poată fi primit în şcoală, nu în sediul partidului. Și era şcoală de mate-fizică, nu de politică, aşa cum poate aţi fi crezut. Pe atunci nu era o opţiune să nu fii utecist. Acum, mi se pare, cumva pe dos, ajung în politică doar cei care fie nu au o altă opţiune profesională, fie sunt mediocri şi nu prea pot avansa în carieră într-un alt fel. Nu vreau să spun cu asta că domnul Sturzu nu era un bun muzician înainte de a deveni politician, vreau să spun doar că este probabil mai bun politician decât a fost vreodată muzician.

Ieşirea sa de la congresul PSD, deşi a tuşat în mod definitiv şi imprescriptibil parafa de comunist pe partidul din care domnul Sturzu face parte, a creat pentru politicianul Sturzu oportunitatea unei opoziţii ce, în final, probabil că va şi aduce finalul PCR-ului. Sau PSD-ului, spuneţi-i cum vreţi… Dar următoarea mutare îi aparţine maestrului său, Victor Ponta, un secretar de altă dată, ce nu-l va pune pe Mihai Sturzu să se tundă la zero, ci îl va îndruma ca pe un docil padawan către spargerea PSD-ului. Stabilim mai încolo cine e lordul Sith.

PS Scuzați apetitul pentru SF excesiv. Am sentimentul că până la lansarea episodului VII din Starwars o să ne durim și cu lorzii întuncați ai PSD.