Cum se fură ţara din pix. Din pixul primului-ministru…

de Moise Guran

Stimat popor! Ia, bună dimineaţa! V-aţi trezit? E timpul să vă treziţi! Că deja e seara, iar cât dormeam, ne-a mai furat cineva, încă o dată, ţara de sub noi. Prin ordonanţă de urgenţă! Una numai bună de a intra în vigoare azi, fără a mai putea fi oprită, fără a fi fost pusă o secundă în dezbatere publică, dar care are meritul de a-i face complici pe toţi cetăţenii României care se descurcă mai greu cu plata impozitelor şi taxelor.

Din start mi s-a părut dubios modul în care Guvernul a lucrat pe sub masă la ordonanţa de urgenţă care şterge penalităţile, dar şi jumătate din dobânzile oricui are datorii la Fisc. Și, dacă acum o săptămână, tocmai din cauza acestui gen de secretomanie, puteam doar să intuiesc că acest tip de măsură poate fi pusă în mişcare de o mafie cu mare influenţă politică, acum, după ce ordonanţa a fost publicată, vă pot spune şi câteva chestii concrete…

Primul ei efect este acela că pot veni la licitaţiile publice şi firmele care fuseseră excluse din cauza datoriilor istorice, a dobânzilor şi penalităţilor mari. Puteţi găsi aici o explicaţie pentru faptul că, în ultimii doi ani, nu s-au mai făcut mare brânză de investiţii în România. Dacă am dreptate, contractele cu dedicaţie abia urmează.

Al doilea efect este acela că vor scăpa de sute de milioane de euro, pe care ar fi trebuit să vi le dea dumneavoastră, contribuabililor, aceia care au fost chiar prinşi de mult, dar încă nu au dat un sfanţ.

Să luăm, de exemplu, lista cu mari datornici de pe site-ul ANAF. Pe prima poziţie se află o firmă din grupul Rompetrol, căreia i s-a transferat o creanţă veche de 20 de ani şi care era atunci de doar 50 de milioane de dolari, dar care azi are datorii la stat de 200 de milioane de euro. Strategic, această firmă a intrat în faliment în primăvara acestui an şi, la cât de neclar e formulată ordonanţa, mi se pare mie că are mari şanse să scape de vreo 100 de milioane de euro, cel puţin.

Apoi, în top mai sunt firmele fraţilor Micula, care, de când se judecă cu statul şi până azi, n-au mai plătit mare brânză la buget, astfel că la datorii de peste 200 de milioane de lei, au acumulat penalităţi şi dobânzi de peste 90 de milioane. Bravo lor! Statul e într-o pasă bună şi, uite! e dispus la mari concesii.

Și lista poate continua, o găsiţi şi dumneavoastră pe site-ul Fiscului, dacă sunteţi curioşi.

Și nu, nu e ca şi cum nu v-ar afecta. Ăştia-s bani pe care îi facem pierduţi de ani de zile, aceiaşi ani în care n-am avut şcoli, autostrăzi, sau în care am plătit, fără să înţelegem de ce, taxe prea mari.

Ordonanţa de urgenţă poate fi oprită doar de Avocatul Poporului. Ea nu trece pe la Cotroceni (nu că pe acolo ar fi cineva treaz) pentru a ajunge la promulgare şi, la ora la care vorbim, s-ar putea să fie deja în Monitorul Oficial. C-aşa-i în tenis! Dar cu genul ăsta de tunuri, nu o să ieşim niciodată din marasmul în care ne zbatem şi nu înţelegem de ce ne zbatem.