Deci cam până unde poți greși ca premier?

de Moise Guran

editorial pbz

În ţara în care am reuşit să construim mai puţin de 20 de kilometri de autostradă pe an, adică mai puţini decât are uliţe satul meu, avem de făcut o nouă operaţie, ceva ce nu s-a mai văzut sau auzit până acum în România… Trebuie să demolăm o autostradă la mai puţin de un an de la inaugurare. Te întrebi oare ce ar trebui să se întâmple în ţara asta pentru ca primul ministru, cel care a inaugurat forţat autostrada Sibiu-Orăştie, să îşi asume aceste monumentale prostii.Nu am nimic cu Ponta şi v-am precizat ori de câte ori a făcut lucruri bune în economie. Totuşi, asta cu autostrada eu nu i-o pot ierta nici dacă va creşte toate salariile şi va reduce toate taxele din lume.

Să ne înţelegem, închiderea şi demolarea autostrăzii construite pe un deal care alunecă la vale e cel mai bun lucru făcut în ultimii patru ani, de când a fost demarat acest proiect. Chiar noi, pe site-ul biziday.ro, am avertizat în luna iulie că dacă nu va fi urgent închisă, producerea unor tragedii pe această autostradă devine iminentă. Și nu, nu vă luaţi după retorica oficială care dă vina pe constructori. Nu şi de această dată.exacavator

Proiectarea a fost din start greşită, s-a ales cea mai ieftină soluţie, aflăm acum, fără a se face un studiu care să arate ceea ce ştia orice cioban care paşte oile pe dealurile de lângă Sibiu… Că, atunci când plouă, dealurile respective pleacă la vale. Execuţia autostrăzii a demonstrat asta şi, între timp, cea mai ieftină soluţie a devenit cea mai scumpă. Și tot degeaba. Iar dacă proiectarea s-a făcut sub guvernul Boc, guvernul Ponta este cel vinovat de ignorarea problemelor apărute pe parcursul construcţiei autostrăzii, ba chiar şi de inaugurarea ei fără acordul constructorului. Asta înseamnă că demolarea şi reconstrucţia autostrăzii se vor face pe cheltuiala guvernului, nu pe cea a firmei care a executat lucrarea.

Încă nu sunt cuantificate exact pagubele, dar sumele pierdute de ţara noastră vor depăşi probabil 2-300 de milioane de euro. Bănuiesc că, într-o zi, cineva va răspunde inclusiv penal pentru această sumă uriaşă, credeţi-mă, o sumă care n-ar putea fi recuperată nici dacă s-ar confisca toate averile miniştrilor din toate guvernele Ponta.

Răspunderea politică e o chestiune de obraz. Și în România obrazul e o marfă mai rară şi mai scumpă vederii decât orice autostradă.