39.155 afișări

Ponta, ProTV-ul și marketingul din Las Fierbinți

de Moise Guran

N-ai cum să critici o majorare de salarii. Profesorii vor încasa de la 1 decembrie un plus de 15%, să fie primit, după ce, spune premierul Victor Ponta, anul ăsta au mai primit deja 10%… Deci cât vine în total? 25%, zice Ponta. Nu, greşit… Vine chiar 26,5%… Dar ştiţi ceva… 26,5% nu e o cifră de marketing… Un specialist în comunicare o să-ţi spună că cifrele rotunde rămân în capetele oamenilor şi, deci, domnul Ponta tocmai a risipit 1,5% din fondul de salarii al învăţământului. E aritmetică de bază, dar şi asta tot cu şcoala are legătură.12164777_10201215838513946_830006831_oA făcut ocolului internetului o scenă din serialul de mare succes Las Fierbinţi, în care Stela Popescu interpretează magistral un monolog de cinci minute în care face, zic cei care au viralizat-o pe internet, un rezumat al învăţământului românesc. În esenţă ceea ce spune personajul interpretat de doamna Stela Popescu este că nu sunt bani şi că la ţară ajung doar profesorii analfabeţi.

La rândul său, premierul Victor Ponta nu poate fi, nici el, mai mult decât rezultatul sistemului ce l-a  creat, iar creşterea salariilor în învăţământ, deşi benignă, va rezolva fix atâtea probleme câte au rezolvat şi celelalte creşteri de până acum. Nici premierul, nici ministrul educaţiei sau cel de finanţe nu vor înţelege niciodată de ce salariile în învăţământ, în sănătate sau în orice domeniu bugetar ar trebui să crească diferenţiat. Aceşti oameni nu au exact reprezentarea României rurale, care nu, nu e aia din Las Fierbinţi. E de multe ori dramatică, poate deveni tragică, dar rareori comică.

Cu riscul de a mă considera lipsit de haz, o să sar acum de la învăţământ la marketing, o ştiinţă care e mai mult decât publicitatea, e mai mult şi decât comunicarea, e o ştiinţă care te învaţă unde, când şi cum trebuie pus un produs în piaţă.

Cu cât publicul cumpărător e mai rudimentar, cu atât sunt mai neşlefuite şi politicile de marketing. De exemplu, marketingul politic îi învaţă pe politicieni că românii sunt proşti, iar ei trebuie doar să mărească salariile sau pensiile înainte de alegeri. Invers, dacă ai tăiat salarii sau pensii, eşti mâncat, nu te mai salvează nimeni niciodată, vei fi aruncat ca o măsea stricată din viaţa politică, aşa cum a păţit Traian Băsescu.

Percepţia publică e atât de puternică, încât Ponta nu trebuie neapărat să facă ceva concret pentru învăţământ, trebuie doar să se marketeze cu creşterea de salarii. Am o vagă senzaţie că anul trecut, înainte de alegerile prezidenţiale, Ponta a greşit grav cu scăderea CAS, căci nu toţi românii ştiu ce e ăla CAS. Dacă în loc de asta mărea pensii sau salarii, poate azi era preşedinte.

În aceeaşi ipocrizie se scaldă şi ProTV-ul, punând în gura unui personaj din Las Fierbinţi un speech despre decăderea educaţiei, când chiar el, ProTV-ul, ne livrează de 20 de ani false valori, vedete fără merite reale sau iluzia îmbogăţirii exact fără educaţie. Este o lipsă de scrupule în sine un astfel de discurs venit de la postul de la care ani de zile n-a lipsit o zi Gigi Becali. Dar e tot marketing şi e un marketing mai deştept decât cel al premierului Ponta, unul ţintit către publicul sofisticat de pe reţelele de socializare. Cred că respectiva scena a fost gândită, scrisă şi montată special pentru a fi difuzată pe Facebook.

Sau credeaţi că e un semnal de alarmă pentru societatea în care scade de la an la an calitatea învăţământului? Dacă asta credeaţi, apăi aveţi mari şanse să vă convingă şi Ponta că, prin decizia de a majora salariile profesorilor, copilul dumneavoastră va învăţa mai multe lucruri la şcoală.