Președintele României trebuie să oprească acest circ

de Moise Guran

În timp ce Alina Gorghiu şi Călin Popescu Tăriceanu îşi trimit bezele, iar generalul Oprea salută respectuos, cu mâna la chipiu, lângă un steag de la Cotroceni, în PSD umblă un zvon, confirmat de Liviu Dragnea, că pesediştii îşi vor răsturna propriul guvern dacă nu se dă liber la legea pensiilor speciale. Vai de ei! Ce au fost şi ce-au ajuns! Altădată negociau bugete, bani de cheltuit… acum îl şantajează pe Ponta că vor şi ei pensie… Chiar nimeni nu sesizează situaţia aberantă în care am intrat?

ponta floare blog

Da, este adevărat, există o frână constituţională ce, teoretic, îl împiedică pe preşedintele Iohannis să suspende un ministru, fie el şi prim-ministru, trimis în judecată pentru fapte săvârşite înainte de a avea această calitate. Practic, niciodată Curtea Constituţională nu a judecat o astfel de decizie a preşedintelui… până acum s-a discutat numai pe începerea urmăririi penale. Preşedintele poate da o altă interpretare articolului 109 din Constituţie în care se spune negru pe alb că trimiterea în judecată a unui membru al guvernului atrage suspendarea sa din funcţie.art_109_webȘi, dacă acum 25 de ani, când a fost scris acest articol, părinţii Constituţiei noastre nu îşi puteau imagina că un premier poate fi, în acelaşi timp, şi inculpat, preşedintele Iohannis trebuie să-l suspende pe Victor Ponta nu din calcul politic, ci pentru protejarea instituţiei Guvernului României.

Haideţi să ne imaginăm o situaţie ce poate interveni oricând… Uite, în rechizitoriul procurorilor, la pagina 96, se spune că Oltenia, complexul energetic prejudiciat de faptele de care sunt acuzaţi Șova şi Ponta, nu a comunicat dacă se constituie parte civilă în cauză. Altfel spus, o mare unitate de stat din România, aflată în subordinea guvernului, dar care acum face concedieri şi are mari greutăţi financiare, nu s-a hotărât dacă să ceară sau nu nişte milioane de la cei despre care procurorii spun că au prejudiciat-o.

O avea asta legătură cu faptul că Laurenţiu Ciurel, inculpat şi el în acest dosar, şi bun prieten cu premierul, conduce în continuare complexul şi, la fel ca şi Ponta, nu vede motive de demisie? Dar dacă DNA-ul va considera că Ciurel este influenţat de Ponta şi că amândoi împiedică astfel înfăptuirea justiţiei? Dacă procurorii îl vor pune pe premier sub control judiciar? Că nicio lege nu-i împiedică…

O astfel de situaţie, aberantă în esenţă, l-ar pune pe premier în imposibilitatea de a-şi exercita mandatul. Desigur, i-ar da şi preşedintelui Iohannis suficiente motive pentru a-l suspenda din funcţie, dar dincolo de legi şi proceduri, chiar trebuie să trecem noi, ca ţară, printr-o astfel de situaţie?

Mie mi se pare că preşedintele nu are motive să mai aştepte. Ar trebui să rişte o contestaţie la Curtea Constituţională. Și dacă această instanţă spune că un premier poate rămâne pe funcţie şi dacă a devenit inculpat, atunci chiar nimic nu mă va mai mira vreodată.