De azi, Biziday la Digi24. În fiecare zi, de luni până joi, de la ora 22.00

Așa cum v-am promis (în mai multe rânduri) ne întoarcem. Din această seară debutăm cu emisiunea Biziday la Digi24. Va fi aceeași emisiune, ca format, dar cu un spațiu de emisie mult mai amplu, cu o altă grafică și o desfășurare pe măsura mijloacelor tehnice ale Digi24 și a unui spațiu de emisie mai mare cu 40% decât aveam la TVR. Prima ediție va avea un debut mai special, căci vom vorbi ceva mai mult despre inteligența și carențele românilor, ca nație, despre educație și bani, în contextul economic din acest sfârșit de an. În acest sens am pregătit câteva studii, pentru emisiunea de deschidere. Formatul de marți va fi diferit de cel de luni.

biziblog

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu au urmărit foarte des emisiunea Biziday la TVR, fac precizarea că formatul Biziday este unul de analiză relaxată, de afternews. Scopul meu este în primul rând acela de a vă informa corect pe dumneavoastră telespectatorii și, în plus, pentru că la Digi24 Biziday vine după Jurnalul de Seară și după celelalte jurnale, scopul meu este acela de a pune cât mai mult informațiile în context, de a le înțelege sensul, efectele și, pe cât posibil, urmările.

Biziday nu este o emisiune strict economică. N-a fost niciodată. Cei care îmi spun să mă limitez la economie ignoră faptul că deciziile politice, dar mai ales valurile sociale, sunt cele care influențează în mod decisiv viața economică.

Obiceiul meu este să nu aștept de la telespectator să fie de acord cu mine, cu opiniile mele. Nu caut confirmări… de altfel acesta (să-i spui omului ce vrea să audă) ar fi un mod facil de a face audiență. Uneori poate veți fi de acord cu mine, alteori, firesc, mă veți contrazice, de acolo din fotoliile dumneavostră de acasă, important pentru mine este să vă determin să treceți evenimentele și diferitele situații prin filtrul propriei gândiri. Orice concluzie este mai bună decât nicio concluzie, decât ignoranța, indolența intelectuală sau nepăsarea în ceea ce privește viața comunității noastre.

SloganulBiziday te ajută, dar nu te face mai deștept, preluat de noi acum câțiva ani, este exact asta – un îndemn pentru fiecare dintre dumneavoastră, telespectatorii, de a judeca lucrurile în cunoștiință de cauză, dar și o ironie legată de rezultatele posibile. Adevărul este că mi-am propus întotdeauna o emisiune care să facă nația mai deșteaptă, dar nu mi-am permis niciodată să cred că voi reuși foarte mult în demersul meu. Chiar și așa, am acceptat ideea că această emisiune, alături de altele, realizate de alți jurnaliști, poate duce România doar ceva mai aproape de ceea ce ne dorim cu toții să fie. O emisiune tv nu poate schimba țara. Dar poate influența oamenii ei, care pot schimba țara. Totuși, nu cred că vom reuși în această viață să vedem o Românie perfectă (așa cum o visăm noi), dar e de datoria noastră, a tuturor, să le facem acest job mai ușor copiilor noștri. Sau poate nepoților noștri. E o bătălie pentru evoluție, o bătălie ce nu trebuie să înceteze indiferent de șansele mici de reușită. 

Ne vedem deseară la zece! Vizionare plăcută!

Moise Guran, realizator Biziday