Când românilor le cresc salariile… chinezii sunt fericiți și ei

de Moise Guran

Cum a început să adie un vânticel de creştere de salarii, cum s-au făcut iar cozi la magazinele de electrocasnice… E o chestiune psihologică… că oricum n-au destui salarii, sau creşteri de salarii din care să îşi ia un frigider, daaar… când se schimbă perspectiva… omul mai face şi un credit? Păi NU? Păi da! Că uite, intrase China în criză de când a scăzut consumul în România!consum blogDorinţa românilor de a-şi schimba electrocasnicele în condiţiile în care au simţit o oarecare stabilitate financiară se vede direct în economia ţării. Statistica a anunţat că tocmai vânzarea în creştere a frigiderelor, maşinilor de spălat sau aragazurilor a dus la o creştere cu peste 13% a comenzilor noi industrie, dar apoi, am constatat că şi deficitul comercial s-a dus în bălării, cu o creştere şi mai mare… de 16%.

E prilejul cel mai bun ca să le dau o explicaţie caustică celor care susţin că americanii sunt o naţie minunantă ce consumă şi astfel îşi creează şi locuri de muncă. Din păcate, spre deosebire de americani, noi nu credem despre noi înşine că suntem cei mai tari de pe planetă. Sau, ca să reformulez, românii sunt cosmopoliţi cam în aceeaşi proporţie în care americanii sunt patrioţi.

Mai pe româneşte spus, românul nu vrea frigider Artic şi maşină Dacia, dacă banca îi dă bani ca să-şi ia un Hyundai sau un Samsung. Vrea doar dacă nu-şi permite chestii coreene, chinezeşti, japoneze şi, evident, germane.

Cum a dat cheful de consum, cum ne cresc importurile într-un ritm pe care nimeni nu-l corelează cu salariile încă mici din România.

Ca să vă faceţi o idee, piaţa bunurilor de folosinţă îndelungată este estimată în România la aproape jumătate de miliard de euro şi este în continuă creştere de vreo doi ani. Numai în primele şapte luni ale acestui an deficitul comercial al României a sărit hăt! de 3 miliarde de euro… Judecând după creşterea pieţei bunurilor astea pe care nu le iei în fiecare zi, îmi vine să cred că e mare lucru dacă au rămas 200 de milioane de euro, din cele 500, în ţara noastră.

Și staţi că partea mişto abia urmează. La anul urmează! Dacă acum asistăm la o explozie a vânzărilor când încă nu a scăzut TVA-ul … ce se va întâmpla de la anul? Hai! Un frigider stricat trebuie înlocuit, nu poţi sta să ţi se strice mâncarea în aşteptarea scăderii TVA-ului… dar vă daţi seama că la un Duster, 4% înseamnă vreo 700 de euro? Să vezi atunci explozie a vânzărilor de Hyundaiuri şi Samsunguri, că la alea mai scumpe reducerea e şi mai mare! De când cu economia asta de piaţă, parcă nici mămăliga nu mai e ce-a fost.

Explodează şi ea cu anticipaţie.