Complicitatea cetăţeanului la şpaga primarului

de Moise Guran

Sincer să vă spun, m-a cam surprins şi pe mine ştirea, venită de la DNA, potrivit căreia gruparea lui Oprescu stătea să calculeze profitul brut pe care îl avea constructorul ce câştiga un contract cu primăria. De regulă, şpăgarii ţării merg la 10-15-20 sau chiar 30% din valoarea lucrării, pe filozofia că nu ne interesează pe noi ce faci tu, constructorul, cât ne interesează ce ne dai nouă.Ei bine, calcularea profitului brut, deci, o analiză a cheltuielilor pe care le face constructorul, arată un grad de sofisticare al şpăgarilor de la Capitală, dar şi alte două lucruri importante.

Primul este o comuniune famiglială între autorităţi şi privaţi. Am mai văzut asta, de fapt numeroase firme de construcţii din România s-au dovedit peste timp creaţii ale unor personaje politice sau din administraţie, deţinute doar cu numele de patronul din acte. Altfel spus, nu vorbim doar de o mafie ce dirija din primărie o liberă concurenţă la şpagă, vorbim de patronajul ei asupra acelei părţi din mediul de afaceri care, astfel, se face la fel de vinovat. Cum să accepţi să dai 75% din profitul brut. Dacă mai scazi 16% impozit, cu ce rămâi? Cu 10% din profit… deci cu ce marjă reală lucrează aceste firme? 1-2%?

În al doilea rând, aş observa faptul că modul acesta de due-diligence făcut de şpăgar asupra firmei ce va câştiga licitaţia şi va plăti şpaga, arată o oarecare grijă pentru cetăţean. Cinică! Cinică rău! Dar oare nu cumva aranjamentul era făcut de aşa manieră încât firma să poată totuşi duce lucrarea până la capăt? Odată ce am stabilit că şpaga e pe costuri, ne gândim şi la beneficiar… care e cetăţeanul băăăi… că fără votul lui nu mai faceţi nici voi lucrări, nici noi şpăgi cinstite de milioane de euro.

Complicată ţară! Să recunoaştem! Nu ne mai pasă de mult cine şi ce şpăgi ia, atâta timp cât termină pasajul, cât ne asfaltează strada, cât timp ne bagă canalizare sau ne ia zăpada de pe stradă. Sunt bani de la buget, îşi spune cetăţeanul, dacă nu-i fură al meu, îi fură altul! Să fure, dar să şi facă!