Dragă Activistule, niciodată, dar niciodată NU lovi un poliţist!

de Moise Guran

De când cu telefoanele astea deştepte, toată lumea filmează pe toată lumea, ceea ce, în mod evident, enervează pe toată lumea. Şi de aici discuţiile degenerează, iar un protest democratic poate să nu mai aibă loc doar pentru că oamenii neviolenţi nu vor să se amestece cu cei violenţi.

Am evitat pe cât posibil să comentez incidentele, neclare până acum, din Centrul Vechi de weekendul trecut. Într-un final a apărut şi înregistrarea needitată a incidentului dintre mai mulţi protestatari de profesie şi doi poliţişti de la Locală, incident soldat, în final, cu spargerea capului unuia dintre poliţişti.

Nu ştiu exact de ce pe poliţişti îi enervează atunci când sunt filmaţi cu telefonul mobil. Am observat asta în mai multe situaţii şi vreau să precizez din start faptul că dreptul la imagine se referă la domeniul privat. Când ieşi pe stradă sau în orice loc în care mai au şi alţii acces, se presupune că îţi asumi modul în care arăţi şi în care te porţi, aşadar imaginea ta este cea pe care singur ţi-ai creat-o.

De aceea, oricine te poate filma, te poate da pe facebook, pe youtube, oriunde… Singura chestie pe care nu o poate face este să îţi folosească imaginea în mod comercial fără acordul tău. Deci nu îţi poate pune faţa într-o reclamă, de exemplu. Aşadar, şi domnii poliţişti de la locală, naţională, de la circulaţie, jandarmerie şi chiar şi de la mascaţi trebuie să accepte faptul că pot fi filmaţi şi asta este legal. Desigur, este un gest de frondă şi poate fi nepoliticos să filmezi în mod ostentativ pe cineva fără să îi ceri acordul, dar lipsa de bun simţ nu este interzisă.

Pe de altă parte, aş vrea să le atrag atenţia teribiliştilor care au sărit la bătaie cu poliţia că nimic, dar nimic, nu justifică un astfel de gest, cu atât mai puţin pe acela de a lovi un poliţist sau orice altă fiinţă vie cu o sticlă în cap. Violenţa nu are legătură cu democraţia, dacă ţi se pare că Organu’ comite un abuz, filmează-l, dă-l pe reţele, fă-l de ruşine, fă plângere împotriva lui, dar NU LOVI UN POLIŢIST!

Cum faci diferenţa între un huligan şi un activist când şi unul, şi celălalt fac tămbălău, sar la bătaie şi lovesc poliţişti? Dar, invers, cei de la Uniţi Salvăm sau de la alte grupări civice, cum vă aşteptaţi ca cetăţenii paşnici să vină în stradă la un protest democratic justificat, când toleraţi în rândurile voastre teribilişti violenţi sau care chiar vor să fie arestaţi pentru a apărea la televizor, sau chiar oameni ce îşi doresc o stare de anarhie?

 

Puştii ăia care s-au luat la bătaie cu poliţiştii locali riscă până la şapte ani de puşcărie, iar dacă un judecător va considera că sticla care i-a spart capul poliţistului a fost un atentat la viaţa acestuia, le vor putrezi oscioarele în puşcărie. Şi asta doar pentru că într-o seară frumoasă de vară, au băut două beri şi au vrut să strige în creierii nopţii, pe străzi, că nu trebuie tăiate pădurile. Nu e păcat de tinereţea lor? Dar de capul poliţistului nu e păcat? O avea şi ăla familie, un copil acasă? De ce să-l identifici cu Ponta, cu Iohannis sau cu cine urăşti tu mai mult? Haideţi să găsim, şi unii, şi alţii, mai multă toleranţă, înţelegere şi, mai ales, pace frate!