Evadatul Șova și minerii evadați în șomaj

de Moise Guran

Pentru aceia dintre noi care facem bancuri cu Șova şi minunile mirului de la Ierusalim, că nici eu nu m-am putut abţine, aş vrea să vă propun să judecăm realităţile anului 2015 într-o altă cheie, una istorică…

Exact în ziua în care Circul de Stat de la Palatul Parlamentului înscena a doua reprezentaţie de evadare a mentalistului Dan Șova, 2000 de oameni de la Turceni şi Rovinari veneau acasă la familii cu decizia de concediere în mână. Nu ştiu câţi dintre ei au mai avut chef să dea drumul la televizor şi să urmărească circul, unii poate au fost trişti, alţii poate au fost mai veseli că s-au dat până la şase salarii compensatorii, dar nu contează, esenţa este alta.

Poate mulţi îşi mai amintesc grozăvia mineriadelor din 1998 şi 1999, dar, categoric, mult mai puţini au cunoştiinţă de cât de aproape a fost atunci România de un război civil. Au p_223353fost câţiva factori care, conjugaţi, au dus la dramatismul acelor evenimente – o criză economică ce a dus la restructurări masive în minerit, o criză de autoritate a Justiţiei, care se codea să acorde o condamnare lui Miron Cozma pentru mineriadele din 1990 şi 1991 şi, în fine, o criză de încredere în clasa politică, criză ce a ridicat, în aceeaşi perioadă, extremismul până în turul doi al alegerilor prezidenţiale.

Azi, când aceeaşi clasă politică îl apără pe Șova de Justiţie, riscurile sunt de fapt aceleaşi. În mod inevitabil, comportamentul anti-social al parlamentarilor români va ridica o extremă, fie de dreapta, fie de stânga, şi asta până la alegerile de anul viitor. Căci scârba românilor pentru astfel de fapte, ca şi culoarul politic eliberat în aceste momente de absenţa oricărei personalităţi politice dominante, aşa cum a fost Traian Băsescu, nu poate duce, din păcate, la altceva.

Poate vi se pare că azi trăim alte vremuri, că paralelele pe care eu le fac între criza din ’97-’99, mineriadele şi alegerile din 2000 cu evenimentele de azi este forţată. Poate vi se pare că ţara s-a schimbat prea mult…

Credeţi că la concedierile din 1997 nu s-au dat salarii compensatorii? Sigur că s-au dat, de fapt mineriadele au avut loc după ce concediaţii au terminat banii. Sau credeţi că minerii de la Oltenia pot crede vrăjeala cu pierderile, când ei toţi ştiu cum compania lor pierde licitaţii în faţa unor sereleuri care, mai apoi, tot cărbune scos de ei vând mai departe, dar cumpărat la preţ de faliment.

Deştepţii ăştia de la Bucureşti, Șova, Ponta, Tăriceanu, dar şi liberalii care prin absenţă au participat la evadarea lui Șova, nu realizează cât de periculos este acest joc pentru noi toţi. Îi desconsideră probabil pe minerii pe spatele cărora au făcut bani şi au luat voturi, dar, dincolo de problema minerilor din Oltenia sau din Valea Jiului, eu vă întreb cât de deştepţi suntem noi toţi, dacă trăim mereu acelaşi film şi poate nici nu ne dăm seama.