Se mişcă Moldova! Şi nimeni nu o poate opri!

de Moise Guran

Îl ştiu pe George, liderul platformei unioniste Acţiunea 2012, cel expulzat din Republica Moldova doar pentru că este cetăţean român şi, sincer să vă spun, nu ştiu  aş vrea să le dau astăzi un mesaj tinerilor care se simt români, indiferent pe ce mal al Prutului s-ar afla.

988916-10203997151704877-4938153847647570618-nDesigur, expulzarea unui cetăţean român, în condiţiile în care România este de facto singurul susţinător al Republicii Moldova, arată adevărata orientare a autorităţilor de la Chişinău după nebuloasa alegerilor din toamna trecută. Este o prostie în sine să faci asta, este o ingratitudine să te întorci la atitudinea Voronin, fie şi doar pentru că România a ignorat acel tip de duşmănie ajutând cu alimente din rezerva de stat Moldova în timpul foametei din 2007, într-un an în care România însăşi a trecut prin cea mai mare secetă din ultimul secol. Aţi uitat?

Dar, mai important decât toate astea, este o măgărie să susţii că vrei să te integrezi în UE, dar să tensionezi relaţiile diplomatice cu singura ţară membră UE care îţi este avocat pentru integrare. Moldova este din nou condusă de kaghebisti rusofili, iar tinerii Moldovei, unionişti sau doar pro-europeni, au înţeles asta, iar marşul care se prefigurează pentru 16 mai la Chişinău chiar sperie autorităţile Republicii Moldova. Şi ştiţi de ce? Pentru că nu mişcarea unionistă este cu adevărat puternică, dar tot mai mulţi moldoveni privesc cu jind încoace, peste Prut, înţelegând că, bună-rea, democraţia arată altfel decât au ei şi că, deşi dură şi radicală, o luptă reală anticorupţie chiar are efecte asupra clasei politice iar, în final, toate acestea se văd în nivelul de trai. Iar traiul este prost în Moldova.

mars

Chemarea puştilor de la Acţiunea 2012 are toate şansele să se transforme, să devină, dintr-o mişcare politică, una socială şi economică, iar gestul serviciului secret de a-l aresta şi expulza pe liderul mişcării nu numai că nu va împiedica marşul de sâmbătă de la Chişinău, ci, din contră, va scoate şi mai mulţi moldoveni în stradă.