Nu-l mai deranjați pe Carol al III-lea!

de Moise Guran

iohannis_blog

Trebuie că preşedintele Klaus Johannis se bucură tare mult acu, că unii îi reproşează că a chemat partidele la Cotroceni, când, zic experţii ăştia de ocazie, nicăieri în Constituţie nu scrie că preşedintele ar trebui să cheme partidele la Cotroceni. Oricum, preşedintele nu prea pare să ştie încotro să o ia, şi dacă mai sare şi lumea să stea cuminte în Palat, s-ar putea să se bucure.

Pe de altă parte, invitat la interviurile Europa FM, ministrul Transporturilor Ioan Rus a confirmat faptul că de la Bruxelles vin semnale, mai mult sau mai puţin formale, prin care se cere clasei politice să cadă de acord asupra unor proiecte de infrastructură, aşa cum ar fi autostrada Piteşti-Sibiu, sau un Comarnic-Braşov finanţat parţial de la buget. Că nu ne mai cred săracii europeni că am fi serioşi pe treaba asta cu infrastructura, şi s-au săturat şi ei să ne roage cu bani, iar noi să nu-i luăm că nu e cine trebuie la guvernare. Ioan Rus spune că a vorbit şi cu Iohannis, ba chiar i-a cerut preşedintelui să cheme el partidele la Cotroceni, să bată toţi palma pe un plan de infrastructură ce ar trebui continuat fără sincope cel puţin până în 2020, indiferent cine e la guvernare.

Problema este că nici Puterea nu prea are avălie şi nici pe Opoziţie nu prea o trage inima să-i lase pe pesedişti să facă toate licitaţiile acuma, cu un an înainte de alegeri. Că se ştie, în România nu contează cine construieşte, contează cine face licitaţiile, şi de aici şi întreruperile de proiecte, ori de câte ori se schimbă puterea.

N-a reieşit foarte clar ce părere are Carol al III-lea despre perspectiva unui consens politic pe infrastructură şi nici nu e clar dacă preşedintele care îşi poartă paltonul şi în somn are un interes real în a mişca ţara chiar dacă la guvernare este fostul său rival, Victor Ponta.

De aia mi se pare că experţii care îi spun acum lui Iohannis să stea în Cotroceniul lui, s-ar putea să îl ajute.

Bineînţeles că e o prostie să susţii că preşedintele nu poate chema partidele la Cotroceni. În Constituţie nu scrie asta, dar scrie că preşedintele trebuie să fie un mediator pentru binele societăţii.

Şi nu ştiu, n-am de unde să ştiu, cât de bine o fi să avem autostrăzi, dar numai bine nu poate fi să le mai amânăm încă un an, doar pentru că nu e la guvernare cine trebuie.