Fiscul a fost Dumnezeu pentru o zi

de Moise Guran

bruce-almighty-movie-clip-screenshot-yes-to-all-prayers_large

Mai țineți minte faza din Dumnezeu pentru o zi, în care Jim Carrey, obosit de câți oameni se rugau să câștige la loto, le-a dat yes to all. Rezultatul a fost că au câștigat toți, dar premiul s-a împărțit la atât de mulți câștigători, încât a fost mai mic decât prețul biletului la loterie. Cam așa și cu loteria asta a Ministerului de Finanțe.

Visa a dat un comunicat din care rezultă că, numai cu cardurile lor, în data de 7 februarie, s-au înregistrat 2050 de tranzacții în valoare de șase lei. Având în vedere rata plății cu cardul în România, probabil sunt peste zece mii de bonuri în valoare de 6 lei emise în data de 7 februarie 2015. Presupunând că s-au păstrat doar jumătate dintre ele, și dacă vreo patru mii vor fi depuse si revendicate pentru încasarea premiului, rezultă că milionul de lei al Ministerului de Finanțe se va împărți la 4000 de câștigători. 

Valoarea premiului, deci, va fi undeva la 250 de lei.

Nu zic, sunt bani și ăștia, dar cred că loteria trebuie cumva reorganizată. Cu premii de 250 de lei nu creezi o isterie creativă. Da, în această perioadă s-au emis bonuri peste tot. Acu’, de Paște, m-a trimis nevastă-mea la magazinul sătesc să cumpăr niște castroane de piftii. Am dat pe ele 8 lei și vânzătoarea de acolo mi-a dat bon fiscal. Nu i-am cerut, ba chiar am și râs, căci până acum, la mine în sat, n-am mai pomenit de bon fiscal… La care ea mi-a explicat că dacă vine Antifrauda e victimă sigură, că toți ăilalți privatizați reușesc să afle din timp și să închidă magazinele și, deci, se opresc la ea.

Concluzia mea este că isteria emiterii bonurilor fiscale din această perioadă a fost prea puțin ajutată de loteria și de milionul pus la bătaie de către statul român, în schimb au contat foarte mult controalele Direcției Antifraudă.

Categoric, și loteria și controalele trebuie să continue, dar parcă la asta cu loteria aș mai umbla puțin la detalii. Cred că statul trebuie să pună la bătaie o sumă ceva mai mare căci, altfel, pentru extragerea lunară sigur nu se vor mai înscrie foarte mulți.

Să zicem 10 milioane pe lună în loc de 1 milion de lei și tot ar fi altceva.

UPDATE: Am uitat ceva important! Regulamentul prevede că, pentru a fi validat bonul, o echipă de la Fisc trebuie să mearga la magazinul emitent și să confirme în memoria fiscală a casei de marcat autenticitatea lui. Auuu! Până le verifică pe toate 4000 (dacă n-or fi zece mii) săracii câștigători se vor alege cu premiul de Crăciun. Crăciunul 2016, evident 🙂

UPDATE 2. ANAF a emis azi, 15 aprilie urmatorul comunicat:

Un număr de 4.245 de persoane a depus ieri, 14 aprilie, și astăzi, 15 aprilie (până la ora 10.00), la sediile teritoriale ale administrației fiscale cereri de revendicare a premiului oferit de Loteria bonurilor fiscale.