Cred că e timpul să ne pregătim de alegeri parlamentare anticipate

de Moise Guran

Vine un moment în viața fiecăruia dintre noi în care, dacă nu simți că trăiești, dacă nu înțelegi care este rolul tău în această lume și că destinul mai multora poate depinde la un moment dat de o decizie a ta, s-ar putea ca, mai târziu, să îți dai seama cum ai trecut tu însuți pe lângă propriu-ți destin. Un destin potențial, desigur, dar el stă în fiecare decizie pe care o vei lua în viață.

Democratia-actuala-da-tot-mai-multe-erori...-rusine-nefura-unitisalvam.-Piata-Universitatii-15.12.2013

Eu cred că zilele guvernului Victor Ponta sunt numărate și că, prin apărarea imunității amicului său Dan Șova, liderul PSD tocmai și-a pus cruce guvernării. Nu știu, poate a făcut-o intenționat, poate credea că interesul nostru pentru reducerile de taxe promise prin noul Cod Fiscal va fi mai mare decât respectul pentru democrație și decât ura pentru corupție. Sau, poate Victor Ponta pur și simplu nu a avut de ales, fiind nevoit să îl apere pe Șova ca să nu ajungă el însuși la DNA.

Cert este că, până la urmă, primul ministru, și liderul PSD în același timp, a decis să arunce la coș toate promisiunile privind predarea penalilor din Parlamentul României justiției, care trebuie să-i cerceteze și să îi judece. Au trecut patru luni de la 16 noiembrie, iar situația este exact ca înaintea acestei date.

Cum, din acest moment, Victor Ponta este istorie, chemați să își joace rolul istoric sunt alții. Între acei alții te numeri și tu, cel care citești acum aceste rânduri. Deja, pe rețelele de socializare se organizează proteste în mai multe orașe ale țării. Nu există o voce care să le canalizeze sau organizeze.

Sau există, dar poate încă nu și-a dat seama… Președintele Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă, în primul rând, că a ajuns la conducerea țării tocmai pentru ca voturi în Parlament, precum cel dat pentru Dan Șova, să nu mai existe niciodată.

De asemenea, președintele Klaus Iohannis trebuie să înțeleagă că încrederea pe care a primit-o de la români este mai puternică decât orice majoritate parlamentară, iar forța funcției sale constă nu atât în atribuții pe care Constituția le prevede explicit sau implicit, cât mai ales în votul de reprezentativitate supremă pe care națiunea i l-a dat.

Nu mi-am dorit niciodată un președinte jucător, dar cred că un Klaus Iohannis care ar cere oamenilor să protesteze în stradă împotriva unui parlament antisocial nu va deveni un președinte jucător. Și asta pentru că jobul său primordial este acela de apărare a societății, deci a valorilor sociale, inclusiv împotriva unei majorități parlamentare, dacă aceasta devine antisocială.

Dacă va înțelege că rolul său este, în astfel de situații, să canalizeze energiile opiniei publice, să se facă purtătorul de cuvânt al frustrărilor populației în fața supra-oamenilor din Parlament, atunci poate Klaus Iohannis nu își va rata momentul istoric. Cel al lui Ponta a trecut. Abia acum este momentul lui Johannis. Altfel, degeaba a mai devenit președinte.