7.874 afișări

Actuala administraţie locală este punctul slab al oricărei reforme fiscale

de Moise Guran

În timp ce premierul Victor Ponta crede că propunerea sa de Cod Fiscal reprezintă un moment epocal în istoria patriei noastre, în timp ce liberalii, ca nătângii, nu ştiu cum să ne mai explice că Ponta e un prost şi ar trebui să-şi dea demisia pe motiv că vrea scăderea TVA-ului (chestie liberală pe care nu mai ei ştiu cum să o facă), adevăratul călcâi al lui Ahile din noul Cod Fiscal e în cu totul şi cu totul altă parte…

dragnea descentralizare blogLa Ministerul Dezvoltării Regionale al lui Liviu Dragnea se lucrează, dar se lucrează mult mai cu pătura în cap decât a făcut-o Vâlcov la Finanţe, la o nouă Lege a administraţiei publice locale. În parohia lui Dragnea, care, poate, aţi observat… nu mai iese pe niciunde, nu mai are nimic de zis, se află adevărata slăbiciune a statului român – incapacitatea lui administrativă.

Vulnerabilitatea măsurilor propuse de Ministerul de Finanţe constă tocmai în faptul că, dacă, în caz de Doamne-Fereşte, ceva nu merge, iar statul rămâne fără bani de pensii, singura soluţie nu poate fi în niciun caz inventarea de noi taxe, aşa cum vor sugera, în curând, liberalii… Singura soluţie este reducerea cheltuielilor administrative.

Altfel spus, Noul Cod Fiscal are nevoie, pentru a funcţiona în parametrii de siguranţă pentru bugetul de stat, de o nouă Lege a administraţiei publice locale, una care să balanseze mai mult pe primării şi consilii judeţene susţinerea cheltuielilor, prin efortul propriu al comunităţilor. Or, exact asta nu au ştiut niciodată administraţiile locale din România să facă.

Obişnuite să pupe mâna care repartizează banul de la buget, şefii localităţilor sunt cei care au creat baroni, care, la rândul lor, au creat înfiorătoarele grupuri transpartinice de interese de la nivel central. Şi în PSD, şi în PDL, şi în PNL, puterea mafiilor dominante a venit, de fapt, din incompetenţa autorităţilor locale, din primitivismul administrativ şi, cel mai important, dintr-o Lege administraţiei locale care condiţionează primirea de bani de pupat mâna partidului, iar nu pe efortul de organizare al primarului.

În altă ordine de idei, Codul Fiscal propus de ministerul de Finanţe este un adevărat şah la legislaţia la care lucrează – sau nu, nu mi-e clar nici mie – Liviu Dragnea. Opoziţia guvernului Ponta nu vine de la defazaţii liberali din PNL, ci de la structura de bază a PSD – nemuritorii baroni care se regrupează acum sub mustaţa puternicului ministru al Dezvoltării, care nu are de ce să se bucure, în fapt, de scăderea taxelor…

Nu e filozofia PSD asta… dacă scad taxele, ei din ce dracu’ or să mai împartă prin judeţe? Aş spune chiar că la nivelul celulei de bază acest mod de a fi al statului nici nu prea poate fi înţeles. În absenţa unei poziţii serioase şi constructive a PNL, meciul stânga-dreapta, chiar la nivel de filosofie fiscală şi adminstrativă, se poartă acum în interiorul Guvernului.