(P) Tradeville: Principalele atracţii ale bursei în 2015, alternative la dobânzile mici

Tradeville_dreamstime_8334709-1

de Ovidiu Dumitrescu, CFA, Director General Adjunct, Tradeville

Principalele atracţii de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în 2015 sunt ETF BET Tradeville, Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom şi BVB. Asta pe piaţa principală. În paralel, pe sistemul alternativ de tranzacţionare (ATS) al bursei, vedetele sunt acţiunile unor companii de renume mondial: E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple şi Facebook.

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii româneşti prin comparaţie cu companiile din Vest, dar şi cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligaţiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracţie al pieţei locale în 2015 şi în viitor. Alte argumente puternice pentru a investi pe această piaţă sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preţurile rezonabile ale companiilor listate şi o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE.

Cel mai accesibil instrument pentru a beneficia de avântul aşteptat al BVB este fondul de investiţii ETF BET Tradeville (TVBETETF), care replică structura indicelui BET şi investeşte, astfel, doar în companiile locale de tip ”blue-chip”. Investitorii în ETF-ul listat la BVB beneficiază de siguranţa dată de diversificare, dar şi de o lichiditate rezonabilă asigurată de existenţa unui market-maker. Indicele BET şi, implicit, preţul unei unităţi de ETF ar trebui să se aprecieze cu circa 10% în 2015.

Dintre simbolurile disponibile investitorilor, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne, foarte probabil, principalul punct de atracţie şi în 2015, prin prisma lichidităţii şi a operaţiunilor pe care le va desfăşura pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a discountului preţului acţiunilor faţă de VUAN la sub 15%. Preţul-ţintă pentru FP se situează, astfel, în jurul valorii de 1 RON, indicând o apreciere potenţială de aproape 15% faţă de cotaţia de închidere de ieri.

Alte două companii care vor rămâne în topul preferinţelor investitorilor în acest an sunt monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale şi energie electrică Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL), datorită dividendelor foarte mari. Pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni.

În acelaşi sector al utilităţilor, E.ON SE (EOAN), disponibil pe segmentul ATS al BVB, este deosebit de atractiv în acest moment pentru că este subevaluat. E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi listate din lume după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăşoară programe robuste de adaptare la noul mediu şi are şanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un preţ-ţintă în 2015 pentru EOAN ar fi 15 EUR, mai mare cu peste 11% faţă de închiderea de ieri.

În industria defensivă a produselor farmaceutice, Antibiotice (ATB) are, pe lângă o cotă de piaţă importantă pe segmentul de medicamente generice, capacităţi proprii de cercetare cu potenţial ridicat de a genera surprize pozitive. Prin urmare, consensul conform Reuters, la care ne raliem, vizează un preţ-ţintă de 0,67 RON/acţiune şi o apreciere potenţială de aproximativ 10%. Investiţiile în acest simbol trebuie adaptate, însă, la lichiditatea existentă.

Compania care a inventat aspirina, Bayer AG (BAYN), atrage pe ATS investitorii orientaţi spre „blue-chips”. Fiind în prezent un concern global cu interese care variază de la farmaceutice la domeniul agricol sau producţia de mase plastice, deosebit de solid şi cu o forţă operaţională impresionantă, grupul mai are un potenţial de apreciere de 4%, conform estimărilor Reuters, la un preţ-ţintă de 130 EUR/acţiune.

În industria bancară, cea care ar trebui să beneficieze în mod special ca urmare a QE-ului BCE, se remarcă acţiunile BRD, Commerzbank şi JPMorgan (ultimele două disponibile pe ATS), cu o volatilitate medie mai ridicată decât cea a pieţei, care le face atractive pentru investitorii cu un apetit mai ridicat pentru risc. Dacă nu mai apar suprize neplăcute, acţiunile BRD – Groupe Société Générale (BRD) au un potenţial de creştere remarcabil pe termen mediu, dat de avantajele anvergurii locale combinate cu costurile scăzute de finanţare prin intermediul grupului din zona euro. Consensul Reuters, pe care noi îl împărtăşim, indică un preţ-ţintă de 10.25 RON/acţiune. Una dintre cele mai mari bănci germane, Commerzbank AG (CBKN), ar trebui, de asemenea, să beneficieze de programul BCE şi să se aprecieze cu peste 6%, conform estimărilor Reuters.

JPMorgan Chase & Co (JPM), una dintre cele mai vechi şi influente instituţii bancare din SUA, se remarcă prin balansul între profiturile bune şi numeroasele litigii survenite în urma crizei din 2008, însă conceptul de „fortress balance sheet” (”bilanţ-fortăreaţă”), popularizat de CEO-ul băncii, oferă investitorilor o doză de confort în cazul scenariilor mai puţin optimiste. Acţiunile JPM au potenţialul de a creşte, conform consensului Reuters, cu aproximativ 14% faţă de cotaţiile curente.

În industria petrolului, acţiunile OMV – Petrom (SNP) ar trebui să fie irezistibile pentru investitorii cu un orizont mai lung de timp şi cărora nu le este teamă de volatilitate, având în vedere că dificultăţile generate de scăderea preţului petrolului sunt tranzitorii. Petrom este lider pe piaţa locală de desfacere a carburanţilor, deţine cea mai mare şi modernă rafinărie din ţară şi are perspective extrem de interesante în privinţa zăcămintelor din Marea Neagră.

Consensul din piaţă, cu care suntem în acord, reflectă aceste perspective şi o apreciere potenţială de peste 11%, printr-un preţ-ţintă de 0,42 RON/acţiune. O companie cu un profil de risc mai ridicat, Deutsche Lufthansa (LHA), cea mai mare linie aeriană din Europa după numărul de pasageri şi aeronave, poate beneficia în viitorul apropiat de pe urma unor preţuri semnificativ mai mici ale combustibililor pentru aviaţie. Conform estimărilor Reuters, acţiunile LHA, disponibile pe ATS, mai pot urca cu circa 6% până la un nivel-ţintă de 14,5 EUR.

Industria IT, reprezentată deocamdată la BVB doar prin companiile de pe ATS, rămâne, cum era de aşteptat, extrem de atractivă şi în 2015. Facebook Inc. (FB), care şi-a dublat în 2014 profitul pe acţiune, comparativ cu anul precedent, este un exemplu clasic de ”growth-stock”, cu perspective de creştere de circa 18%, conform estimărilor Reuters, până la un preţ-ţintă de 90 USD. Google Inc. (GOOGL), cunoscut pentru motorul de căutare cu acelaşi nume, sistemul de operare Android, ochelarii interactivi, maşinile fără şofer şi casele inteligente, are perspectiva unei reveniri de peste 10% până la maximul atins recent, de 610 USD. Cea mai mare reţea socială din lume, Apple Inc. (AAPL), care a repetat recent, cu iPhone 6, succesele uriaşe din trecut, rămâne în topul preferinţelor investitorilor, cu un preţ-ţintă, conform estimărilor Reuters, de 130 USD şi potenţialul de a-şi continua aprecierea cu aproape 3%.

Vorbind de potenţialul pieţei locale pe termen mediu, nu se poate face abstracţie de faptul că însăşi Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este listată. Cu un management care a indus un suflu nou instituţiei, ridicarea pragului de deţinere de la 5% la 20% şi perspective favorabile pentru următorii ani, această acţiune nu poate fi ignorată de investitorii cu un apetit la risc uşor mai ridicat.

Urmăreşti în mod particular o companie internaţională? Intră aici pentru a cere mai multe detalii.

***

Disclaimer:

SSIF Tradeville SA este autorizată de CNVM prin Decizia nr. 2225/15.07.2003.

SSIF Tradeville SA nu are interese proprii, de nicio natură, inclusiv financiară şi nici nu se află (societatea, persoanele relevante din cadrul societăţii sau orice persoane implicate cu acestea) în situaţii de conflict de interese cu emitenţii la care se referă materialul, cu excepţia acţiunilor de pe ATS. SSIF Tradeville SA a elaborat şi implementat în cadrul societăţii o Procedură internă pentru evitarea şi gestionarea conflictelor de interese; în situaţia în care conflictele de interese nu pot fi evitate, acestea vor fi aduse la cunoştinţa publicului cel târziu la data furnizării Rapoartelor. SSIF Tradeville SA nu îşi asumă responsabilitatea pentru tranzacţiile efectuate pe baza acestor Rapoarte. SSIF Tradeville SA publică o listă cu potenţialele conflicte de interese şi o raportare privind recomandările de tranzacţionare pe site-ul său. Datele utilizate pentru redactarea Rapoartelor au fost obţinute din surse considerate a fi de încredere, însă nu avem nicio garanţie privind corectitudinea acestora. Tranzacţiile cu instrumente financiare presupun riscuri specifice, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Pentru instrumentele financiare denominate în altă monedă decât cea a statului de rezidenţă a investitorului, câştigul estimat poate să crească sau să scadă ca urmare a fluctuaţiilor monedei respective. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare.