Cocoşeasca Opoziţie liberală, faţă cu relaxarea fiscală

pnl

de Moise Guran

După publicarea proiectelor noilor coduri fiscale şi de procedură fiscală cei din opoziţie par a fi dat în bâlbâială. Cum ar zice nea’ Mărin… Zici că au sărit dimineţa din pat pe partea ailaltă şi s-au oprit fix în perete.

Există, de fapt, doar două-trei reacţii de la PNL, două pe facebook, iar a treia într-un comunicat al fostului ministru sănătăţii, Eugen Nicolăescu. În fine, o reacţie mai reținută a venit aseară de la Cotroceni, de la preşedintele Johannis.

Din păcate pentru orice om de dreapta, cei de la PNL îşi devoalează goliciunea doctrinară, în timp ce offside-ul în care au rămas este uriaş. Domnul Eugen Nicolăescu spune că relaxarea fiscală nu este credibilă pentru că PSD a fost campionul introducerii de taxe noi şi impozite majorate. Aşa o fi, dar uite, pare a-şi recunoaşte greşeala… cum procedăm mai departe? Ne înjurăm sau ne apucăm de treabă? Domnul Eugen Nicolăescu ne îndeamnă să mai aşteptăm programul de guvernare la care tot lucrează şi nu mai termină de lucrat, domnul Cătălin Predoiu, în timp ce aici avem un proiect de lege foarte concret.

Pe Facebook, Alina Gorghiu produce una şi mai mişto. Zice – atâta timp cât nu există o proiecţia a veniturilor bugetare, avem de-a face cu un nou număr de magie propagandistică ce ne arată ceea ce dorim să vedem şi ne ascunde realitatea. Ok, care e realitatea doamna Gorghiu, spuneţi-o cu subiect şi predicat… Dar înainte de asta, aş vrea să vă atrag atenţia că proiecţia bugetară multianuală a fost trimisă în Parlament în decembrie, odată cu întârziatul buget pe 2015, pe care totuşi Parlamentul l-a votat. Deci, poate n-aţi citit presa aia mai fără poze şi can-canuri, dar măcar citiţi ce vă vine în Parlament, unde votaţi? Sau, dacă eşti în Opoziţie, votezi „NU” din principiu, fără să mai citeşti ce votezi?

Partea cea mai distractivă este că, nici doamna Gorghiu, nici domnul Nicolaescu, nu par a şti că au fost invitaţi la dezbateri pe noul Cod Fiscal înainte ca acesta să fie publicat. Ministerul de Finanţe susţine că a trimis invitaţii pentru toată conducerea PNL, dar la aceasta a participat doar doamna Andreea Paul, fostul consilier al premierului Emil Boc, şi care nu mi-e clar, că nu scrie, nici pe facebook, nici pe site-ul personal, ce funcţie mai are în PNL. Dacă mai are…Este evident faptul că sursa bună despre care a vorbit preşedintele Johannis, în interviul de la Digi, a fost doamna Paul. Deşi preşedintele a folosit un ton misterios, sursa era oficială, fiind invitată la prezentarea şi dezbaterea măsurilor, înainte de publicarea lor.

Doamna Paul a produs a treia reacţie a PNL la Codul Fiscal, de data asta în cunoştiinţă de cauză, se pare, dar tot pe facebook… domnia sa nu critică propriu-zis măsurile, dar se arată nemulţumită de faptul că acestea sunt eşalonate în timp… Deh, a avut experienţa creşterii TVA-ului de pe azi pe mâine, printr-un anunţ al premierului Boc pe care îl consilia, îşi imaginează probabil că tot la fel ar trebui procedat în continuare…

Dar nu asta contează cu adevărat. Trist este că politicienii, indiferent de partid, nu prea reuşesc niciodată să-şi depăşească condiţia de cocoşi de ring, iar în unele situaţii devin mai penibili decât o curcă ce se dă cocoş.

Despre modificările planificate în noul cod fiscal se cam ştie, de prin toamnă. Şi politicienii, şi patronatele, ba chiar şi noi, jurnaliştii, am participat la consultări cu oficiali din ministerul de Finanţe, şi cam toată lumea interesată de modificarea Codului fiscal ştia ce vine. Eu însumi am pus în dezbatere, cu dumnevoastră, şi la radio, şi la tv anumite măsuri de relaxare fiscală, pentru că ştiam că această serioasă dezbatere va veni. Faptul că cei de la PNL, mai exact şefii de la PNL, habar nu au ce se întâmplă în lumea reală, nu face deloc cinste unui partid de opoziţie, care se vede deja la putere, după ce a câşigat la prezidenţiale. Şi nici pe noi, ceilalţi, nu ne ajută pentru că, e clar, aceste măsuri nu vor fi implementate într-o singură guvernare şi, deci, trebuie asumate de toată lumea..

Este foarte adevărat faptul că Ponta le-a pus o castană fierbinte, în palmă, celor de la PNL şi că noile Coduri fiscale şi de procedură fiscală, publicate deja pe site-ul ministerului de Finanţe, vor ajunge în Parlament la începutul lunii aprilie. Pentru cei de la PNL, va fi aproape imposibil să dea un vot împotriva relaxării fiscale, fără să-şi piardă complet credibilitatea ca partid de dreapta.

Este foarte important ca politicienii noştri să-şi asume, sau să nu îşi asume aceste măsuri de relaxare fiscală, sau altele, aşa cum vor ieşi ele din dezbaterea parlamentară. Dar să o facă cu argumente competente, iar nu cu vocalize. Ştiţi, dincolo de lupta de cocoşi, politica are, totuşi, drept scop guvernarea ţării, iar show-ul nu este de pe Facebook sau de la televizor. Acum se va vedea cine are şi cine nu are specialişti, cine ştie şi cine nu ştie despre ce este vorba în economia reală şi, cel mai important, se va vedea cine are curaj şi cine nu are curaj să îşi asume o guvernare liberală.

Nu vă faceţi impresii, indiferent cât va plânge Ponta pe umărul asistaţilor social, măsurile propuse de ministrul său de Finanţe sunt pur liberale. Asta îi încurcă de fapt şi pe liberali.