Statul nostru şi mafiile sale

de Moise Guran

Am urmărit cu mare atenţie interviul pe care doamna Elena Udrea l-a acordat celor de la Hotnews, iar apoi şi replica, dacă pot să-i spun aşa, acordată de Victor Ponta în legătură cu implicarea sa în poveştile cu spioni, politicieni, House of Cards şi etcetera … Vă recomand să vă faceţi timp şi să îl vedeţi şi dumneavoastră, înainte de a citi mai departe.

Povestea valizei pentru Giţă

Prima mea impresie a fost că Elena Udrea încearcă cu disperare să-şi deseneze un autoportret de Albă ca Zăpada (renunţând chiar la propria virginitate, aici îi contrazic pe cei de la TNR 🙂 ), dar nu reuşeşte decât să trădeze înfiorătorul tablou al unor mafii care se interferează, se aliază în anumite puncte, dacă e cazul, pentru a se război în altele… c-aşa-i în tenis.

Războiul Elenei Udrea cu generalul Florian Coldea pare absolut stupid, dar nu este… de fapt, glonţul tras de doamna Udrea spre Coldea este o încercare disperată de a o ameninţa pe Laura Codruţa Kovesi. Argumentaţia potrivit căreia Coldea a adunat prea multe informaţii, precum şi poveştile potrivit cărora Dorin Cocoş s-a dus la Sebi Ghiţă cu o valiză de 500 de mii de euro (fără să întrebe da’ de ce să-i dau, bă, da’ de unde să-i dau, da’ cine eşti tu, Coldea, să-mi spui mie asta?) sunt fie stupide, fie cusute cu frânghie.

Este de neînţeles (şi împotriva bunului simţ) cum Cocoş ar putea primi ordin de la Coldea să dea cuiva jumătate de milion de euro, iar apoi, l-ar apuca jena să-l abordeze şi ar ruga-o pe Elena Udrea să facă asta în locul său, la o şampanie de ziua SRI-ului. La început m-am şi amuzat, crezând că o femeie cu o inteligenţă nativă (poate prea puţin cultivată, din păcate) şi care a urcat şi întrepătruns sferele de putere, atât de sus, în doar zece ani, nu are nici cel mai mic habar despre cum funcţionează SRI-ul.

Presupunând că generalul Coldea este un om care a adunat atâta putere şi informaţii (şi, probabil, chiar este, în fond, ăsta este jobul său), nici SRI-ul, nici un alt serviciu secret din lume nu l-ar lăsa vreodată de sub control. Asta pentru că un astfel de personaj, căzut în mâna altcuiva poate reprezenta o vulnerabilitate la adresa statului. Aşa că, un astfel de om este ţinut aproape, indiferent că este în libertate sau, în cazul în care se dovedeşte un şpăgar, după gratii.

Ce poate realiza Elena Udrea cu acest atac la Coldea? Este atât de naivă încât să nu știe că în cazul în care atacul său ar reuşi, Coldea ar fi, probabil, mutat pe o altă structură de comandă din SRI şi atât? Poate că nu ştie asta, sau poate ştie, dar, aşa cum spuneam mai sus, cel mai probabil nu Coldea este cel vizat, ci Kovesi este. (Habar n-am de ce Laura Codruţa Kovesi ar fi sensibilă la un atac asupra lui Coldea şi nici n-o să speculez pe această temă.)

E trimisă de Băsescu sau e pe cont propriu?

udrea basescuO a doua întrebare importantă este dacă Elena Udrea a dat drumul la gură cu sau fără acordul lui Traian Băsescu. În trecut, când făcea dezvăluiri cu bileţelul lui Tăriceanu, era clar săgeata acestuia, dar impresia mea este că duduia politicii noastre de azi este, pur şi simplu, speriată de gândul că ar putea ajunge după gratii. Nu că n-ar fi ştiut, de atâţia ani, că Băsescu o foloseşte ca pe o interfaţă personală în lupta dintre mafiile politice de la noi, dar impresia mea este că acum Băsescu nu are nevoie de acest scandal.

Aşa că, cel mai probabil, doamna Udrea nu i-a cerut acordul pentru a deveni vocală. Ba chiar, aş zice că interviul acordat celor de la Hotnews este, din partea ei, un strigăt de ajutor (unul poate chiar ameninţător) inclusiv pentru fostul preşedinte. Dacă aş fi Traian Băsescu, m-aş întreba ce alte lucruri mai este dispusă doamna Elena Udrea să spună, ca să-şi salveze pielea, iar dacă aş fi Udrea, m-aş gândi că atotputernicul Zeus de altădată, trebuie să mai aibă pe undeva o pedală pe care să apese în caz de urgenţă.

Bica şi înlemnirea DIICOT

În disperarea sa, madam Udrea face, însă, câteva greşeli majore, fie pentru că oricum nu o mai interesează consecinţele, fie pentru că povestea este atât de încâlcită, încât este aproape imposibil să o brodeşti în toate detaliile. Udrea nu mai are un viitor politic, a devenit conştientă de acest lucru, tot ceea ce contează acum este să scape de puşcărie.

După generoasa, în detalii, poveste spusă celor de la Hotnews, te întrebi, aşa ca cetăţean, dacă Dorin Cocoș era într-adevăr brokerul de putere (cum inspirat l-a numit Tolontan), sau dacă acesta era doar un simplu pion în mâna adevăratului păpușar, care putea fi desigur şi Elena Udrea, dar putea, mai degrabă, fi Traian Băsescu prin Elena Udrea. Nu-mi este clar de ce Udrea a povestit episodul cu Coldea care ar fi făcut presiuni asupra Alinei Bica, într-un moment în care, înţelegem, SRI ar fi vrut ca DIICOT să se ocupe de dosarul lui Ioan Niculae. udrea bicaAtâta doar că Alina Bica, la vremea respectivă, era doar un consilier al lui Codruţ Olaru, şeful DIICOT. Dacă te duci după fenta doamnei Udrea (şi iar îl citez aici pe Tolontan, metaforele jurnaliştilor sportivi sunt excepţionale, până nu devin stereotipuri), e normal să te întrebi dacă un general SRI poate face sau nu presiuni asupra procurorilor DIICOT. Probabil că nu este normal să poată, dar cât de normal ar fi ca procurorii să fie coordonaţi de un consilier politic al şefului DIICOT?

Magistraţii sunt independenţi şi inamovibili, iar în disperarea sa de a-l ataca pe Coldea (probabil şeful SRI nu va da nicio replică), Elena Udrea o dă de gol pe prietena sa, Alina Bica, un personaj provenit din politic şi care, înainte de a deveni şef la DIICOT, le-a pus căpăstru procurorilor anti-mafia din calitate de politician. Uuu! Foarte urât!

Nu-i aşa că altfel vezi problema atunci când un general SRI se ia de un politruc pus să controleze procurori anti-mafia? Aici, cred că doamna Udrea s-a muşcat de limbă. Probabil, nu planificase să povestească acest episod, căci el o înfundă şi mai rău pe prietena sa Bica şi nici nu ştiu dacă pe Coldea îl face de ruşine sau, din contră, îl ridică. Este încă un argument în favoarea ipotezei mele că Elena Udrea este disperată şi că s-a aruncat, în urgenţă, la acest interviu pe Hotnews, fără a avea un plan clar în privinţa dezvăluirilor pe care le va face.

House of Cards? Nuuu! Viaţa bate din nou filmul…

Dar, mai important decât toate, în interviul acordat de Elena Udrea, este tabloul general, un House of Cards de România, cum chiar Victor Ponta l-a numit după aceea, cu o doză mare de cinism. Zic cu cinism, pentru că Victor Ponta ştie cum funţionează aceste lucruri, iar dacă chiar se uită la House of Cards, atunci probabil mai ştie şi faptul că sărmanii scenarişti ai celebrului serial american sunt departe de a fi avut inspiraţie sau materie primă pentru a face un serial atât de palpitant, cum este realitatea politică din România.

Da, asistăm la un House of Cards de România, cu diferenţa că la noi vorbim de mafii în toată regula, mafii care, potrivit doamnei Udrea, pot schimba de la cursul anchetelor procurorilor, la investigaţiile servicilor secrete, la mersul economiei, şi bineînţeles, cel mai puţin important, la majorităţile din parlament.

Aceste mafii pot avea interese divergente, se pot cafti şi pe parcurs, la fel de bine cum pot găsi puncte de alianţă. Ce altceva, decât un favor între două mafii, este episodul în care Udrea se întâlneşte cu Ghiţă, videanuiar Ghiţă îi face confidenţe despre ura lui Coldea? Ce altceva, decât o alianţă, este episodul în care Udrea intervine la Bica pentru Ioan Niculae, protejatul lui Videanu. (Sau invers, de fapt , Videanu, păpuşa lui Niculae, căci acesta este mult mai puternic). Doamna Udrea desenează naiv, dar atât de exact, cel puţin trei mafii politico-economice – cea a lui Niculae, ministru informal al Industriei pe vremea când Bobby Ewing Videanu ocupa această funcţie, cea a lui Sebi Ghiţă, despre care ea însăşi spune că putea căuta o alianţă mai profitabilă în altă parte decât cu premierul Victor Ponta, şi, bineînţeles, propria mafie, în care nu mai ştii sigur nici ce era fostul soţ, Dorin Cocos, nu mai ştii sigur nici rolul fostului preşedinte, Traian Băsescu.

E clar acum că Ponta a avut tot timpul probleme cu SRI

Am urmărit, de asemenea, cu interes replica lui Victor Ponta şi ne-răspunsul acestuia la întrebarea dacă i-a promis lui Coldea că-l va concedia, în cazul în care ajunge preşedinte. N-a negat, n-a spus nicio secundă că un prim-ministru nu poate ameninţa un şef de serviciu secret, deci foarte probabil scena este reală.

Acum, încercaţi să vă amintiţi faptul că, la un moment dat, Ponta s-a mutat din Palatul Victoria, în sediul ministerului Apărării, acolo unde biroul său era controlat de un alt serviciu, cel al Armatei. Era clar şi v-am atras atunci atenţia că, dacă Ponta este urmărit de către SRI, atunci principalul serviciu de informaţii al ţării noastre îl consideră pe premierul nostru o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Habar-n-am de ce şi dacă voi afla vreodată, înseamnă că e groasă. Sper, deci, să nici nu aflu de ce l-ar urmări SRI-ul pe Ponta, căci nu cred, nici în ruptul capului, că asta ar putea avea legătură cu Ghiţă. (Oricum, ura dintre Ponta şi Coldea lasă total în aer povestea cu Coldea care i-ar fi cerut lui Cocoş să-l finanţeze pe Ghiţă. De altfel, în toamna anului 2011, când Sebi a pierdut Realitatea şi a înfiinţat RTV, era deja în discuţii cu Naspers pentru vânzarea părţii sale din eMag. Tranzacţia s-a făcut în vara lui 2012, iar Ghiţă a umflat nişte zeci de milioane de euro de pe urma ei… deci, cum vă pică, în context, povestea cu Cocoş care îi aduce jumătate de milion de euro?)

Efecte…

Aşa cum am evidenţiat de la începutul materialului, Udrea n-a vorbit cu noi, cu opinia publică, în acel interviu acordat celor de la Hotnews. A vorbit cu Laura Codruţa Kovesi, poate şi cu Traian Băsescu, poate şi cu alţi factori de putere mai puţin ştiuţi. Mesajul ei este mesajul oricărui infractor ameninţat cu puşcăria – nu mă lăsaţi să pic, că vă dau în gât pe toţi. Pe de altă parte, cred că DNA-ul nu poate ignora dezvăluirile făcute de doamna Udrea şi, deci, trebuie să o ia la întrebări şi pe ea, şi pe Coldea, dacă e cazul, şi pe Codruţa Kovesi, de ce nu…

E un moment bun, ce trebuie forţat. Procurorii trebuie să profite şi de meciurile dintre aceste mafii, dar şi de spaima de puşcărie a doamnei Udrea. Hai că se poate! Se toarnă la greu între ei!

Dacă DNA nu va face asta, înseamnă că mafiile politice au fost, din nou, mai puternice. Este evident că această criză de sistem (mafiot) – căci ce altceva sunt dezvăluirile doamnei Udrea? – semnalizează faptul că DNA a ajuns sus de tot şi este pe cale să dărâme un întreg eşafodaj. Era şi timpul! Nu contează persoanele, nu contează deranjul, contează doar să se termine odată cu acest tip de politică ce ne-a adus şi ne-a menţinut în mizeria în care suntem.