Va cădea Arafat? Păi, la câţi oameni a enervat …

blog-smurd

de Moise Guran

Mă cam îngrijorează isteria chioară a opiniei publice după accidentul de la Constanţa, căci ştiu cât de uşor poate fi manipulată o astfel de stare de spirit şi cât de meschine pot fi satisfacţiile ascunse ale celor care o montează.

Ştiu sigur că, la viaţa lui, Raed Arafat a enervat multă lume… De la preşedintele Ţării şi până la diferiţi şefi de spitale, staţii de salvare, salvamontişti şi salvamarişti şi, nu în ultimul rând, şefi de consilii judeţene. Toţi au interacţionat, la un moment dat, mai mult sau mai puţin plăcut cu doctorul Arafat, un om care a pus, cândva, atât de bine la punct un serviciu de urgenţă la Târgu Mureş, încât a ajuns să îl francizeze la nivel naţional, devenind ceea ce este astăzi SMURD-ul, instituţie a statului român.

Bineînţeles că Arafat i-a enervat. Ideea, în cazul unui astfel de serviciu de urgenţă, este buna coordonare şi disciplina de nivel militar. Bineînţeles că modul în care doctorul Arafat a organizat, concentric, în jurul SMURD-ului toate aceste autorităţi, a enervat oameni obişnuiţi să-şi cheltuiască liniştiţi bugetele, să-şi mai aranjeze şi şpăguţe unii dintre ei, sau, în cazul lui Nicuşor Constantinescu de la Constanţa, să-şi achiziţioneze un aerotaxi pe bani publici, sub pretextul intervenţiilor de urgenţă.

Nu e nici o lună de când Centrul de Investigaţii Media dezvăluia corespondenţa prin care Arafat îi cerea lui Constantinescu să predea elicopterul pentru dotarea şi operarea gratuită în sistemul SMURD, iar Constantinescu refuza, căci autoritatea sa făcuse un contract de 800 000 de euro pentru întreţinerea aparatului care era nou. Tot aceeaşi sursă dezvăluia faptul că elicopterul, ce avea să se prăbuşească pe 15 decembrie, a făcut, într-un an de la achiziţie, 600 de zboruri, dar niciunul în scopuri medicale de urgenţă. Azi DNA-ul investighează această achiziţie a lui Nicuşor şi, fatalitate, înţeleg că ieri elicopterul respectiv era la primul zbor în coordonarea SMURD.

Aşa că, iertaţi-mă că nu sunt de acord cu demiterea lui Raed Arafat. Omul ăsta, criticat acum de toată lumea, chiar are mulţi duşmani, dar şi un mare merit…

SMURDDeparte de a fi perfect, SMURD-ul chiar funcţionează mult mai bine decât oricare altă instituţie a statului român. Mi-ar plăcea să avem o poliţie sau o justiţie atât de performante ca SMURD-ul, mi-ar plăcea ca Fiscul sau orice instituţie subordonată unui consiliu judeţean, oricare, să fie atât de bine organizate.

Iertaţi-mă dacă nu pic în isteria generalizată şi vă spun că o plecare a lui Raed Arafat ar da prilej de mult prea multe ticăloase satisfacţii, de la baroni penali, la şefuţi frustraţi, şi până la jurnalişti care nu văd interesul naţional dincolo de audienţele jurnalelor de azi.

Şi este păcat, căci pretextul acestor răzbunări meschine îl reprezintă patru vieţi pierdute, ale unor oameni de la SMURD.

vitime SMURD Siutghiol