Plătim sau nu acciză şi la RCA?

blog

de Moise Guran

Ieri a fost acea zi din an în care brokerul de asigurare îmi trimite o notificare prin care mă anunţă că îmi expiră RCA-ul şi că trebuie să îl înnoiesc. Apoi îmi prezintă oferta.

Brokerul meu de asigurări, cu care lucrez de ani buni şi în care am încredere, lucrează cu zece companii asigurătoare, şi mai mari şi mai mici, dar toate serioase. Şi acum să vedeţi în cea încurcătură aritmetico-existenţială am intrat.

La un Cielo, benzină, motor de 1,5l, deci comparabil cu un Logan, cel mai ieftin asigurător îmi cere pe RCA-ul de anul viitor 299 lei, iar cel mai scump îmi cere 678,35 lei. Deci mai mult decât dublu. Asta în condiţiile în care eu sunt un şofer nu tocmai tânăr, fără istoric negativ şi beneficiez de clasa B11 bonus-malus, ceea ce înseamnă că am o reducere de 41%. Precizez încă o dată că, în listă sunt doar companii serioase, nu din alea care dau ţepe.

Hai să luăm oferta asta scumpă, întâi… Fără bonus că-s şofer bun, m-ar fi costat 956,47 de lei. La oferta mai ieftină, fără bonusul de şofer bun, m-ar fi costat 421,59 de lei.

Acum să presupunem că aş fi un şofer rău, încadrat în clasa de risc M8, cea mai mare, caz în care asigurarea este dublă. Atunci la asta, cea mai ieftină, ar fi trebuit să plătesc un RCA anual de 843 de lei, deci o sumă apropiată de cea pe care aş fi plătit-o la cea mai scumpă companie din lista trimisă de brokerul meu, în cazul în care bonusul ar fi fost zero. Şi totuşi, în ofertă, şi această companie susţine că sunt şofer bun şi că m-a gratulat cu un bonus de 41%.

Mă uit pe sumele plătite în 2013, RCA-ul a fost mai ieftin cu 11%, apoi pe cele plătite în 2012, şi trag concluzia că RCA-ul s-a scumpit cu 14%. Deci peste 25%, în doi ani.

Şi exact când mă chinuiam să înţeleg complicatele meandre ale companiilor de asigurări, îl aud, la radio, pe domnul Mişu Negriţoiu, şef peste controlorii asigurătorilor susţinând că, la un Logan, RCA-ul e cât două plinuri de benzină…

M-au apucat brusc nervii, căci nu ştiam că plătim acciză şi la RCA! Plătim? Bineînţeles că nu plătim!

Atunci, de ce i se pare domnului Negriţoiu că RCA-ul trebuie să fie mai scump decât două plinuri de acciză?