Nu, salariile bugetarilor nu îngheaţă. Dar sistemul este îngheţat în comunism.

blog-11

de Moise Guran

Aşa-numita îngheţare a salariilor bugetarilor este doar o prostie propagandistică, dar partea cu adevărat nefericită este că, la 25 de ani de la căderea comunismului, statul şi angajaţii săi încă mai neagă esenţa progresului, dată de libera concurenţă de competenţe.

Altfel spus, neştiind sau nedorind să legalizeze cumva un sistem de salarii diferite pentru bugetari care ocupă aceleaşi posturi, statul îi plăteşte la fel. Atâta doar că oamenii nu muncesc la fel, chiar dacă au aceeaşi fişă a postului şi aceleaşi diplome. Unii sunt mai vrednici, alţii mai blazaţi, unii mai dornici să înveţe lucruri noi, alţii mai interesaţi de şpăgi…

Plata egală presupune muncă egală, ceea ce este în esenţă o aberaţie, căci şi bugetarii sunt oameni, iar nu maşini, n-au cum să muncească la fel.

Oricum, vă spuneam, nu e vorba de nicio îngheţare a salariilor, atâta timp cât, anul viitor, creşte de două ori salariul minim (o dată la 1 ianuarie, iar apoi, la 1 iulie) iar legea bugetului prevede şapte excepţii în care salariile pot creşte. Una dintre ele se referă la modificarea indicilor de bază rezultaţi în urma modificării salariului minim. Ceea ce înseamnă că, în toate instituţiile publice în care salariile se calculează după o formnulă de tipul de x-ori salariul minim pe economie, salariile vor creşte.

Ponta ValcovCeea ce e bine, încă o dată, subliniez, salariile trebuie să poată creşte, dar asta numai în măsura în care ele mai pot să şi scadă. Salariile celor mai buni şi mai eficienţi bugetari pot creşte şi în condiţii de scădere a cheltuielilor statului, dar asta nu o pot reglementa Ponta şi Vâlcov de la Bucureşti, asta ar trebui să o stabilească fiecare şef de instituţie publică în parte.

De aceea zic, ar fi fost mult mai deştept ca în loc să proclame, de ochii lumii, o îngheţare care nici nu e reală a salariilor bugetarilor, artizanii bugetului public ar fi putut să îngheţe cheltuielile salariale pe instituţii. De exemplu, primăria X – ai avut anul ăsta 5000 de lei pentru salarii, tot 5000 de lei primeşti, dar poţi creşte cui vrei salariul, poţi concedia sau mai poţi angaja oameni, dacă te încadrezi pe salarii mai mici, important este ca, pe total, să stai în acest buget de 5000 de lei. Acesta este un mod capitalist de a lucra cu oamenii, un mod care încurajează perfomanţa.

În loc de asta, plata egală a unor salarii pentru, teoretic, muncă egală, nu face decât să refuleze concurenţa normală şi umană, că şi bugetarii sunt oameni, în domeniul şpăgilor pe care fiecare dintre ei le face.

Iar altfel, 2015 va fi primul an în care cheltuielile de personal ale administraţiei locale vor fi mai mari decât cele ale administraţiei centrale, dacă vă spune ceva chestia asta.