Zidul anti-DNA e tot acolo

editorial 1 wall
de Moise Guran

Cât a trecut de la alegeri? Două săptămâni? Trei? Nu sunt nici două de când, spăşiţi, parlamentarii români aprobau ca nişte mieluşiei picarea amnistiei, cerută imperativ de Klaus Johannis, şi susţinută după alegeri şi de către Victor Ponta.

Dar lupii sunt lupi şi, uite, euforia alegerilor a trecut. Ceea ce trebuie să înţeleagă domnii şi doamnele parlamentari, ceea ce trebuie să înţeleagă şi noul viitor preşedinte, dar şi noi toţi, este că mandatul pentru care Johannis a primit un masiv şi surprinzător vot popular, acum nici trei săptămâni, este anticorupţia.

V-am avertizat atunci că urmează o perioadă dificilă în care lupii ăştia vor realiza că încă mai au puterea legislativă, dar şi guvernarea, că vor intra, apoi, într-o logică de tipul acum ori niciodată, că e clar că lumea nu ne mai vrea şi trebuie să ne îngrăşăm până la următorul scrutin, când vom pierde oricum.

Acum, nu mai avem dubii, întrebarea este ce e de făcut.

Păi, în primul rând, cred că noul viitor preşedinte ar trebui să conducă o decantare a clasei politice, să ajute, adică, la separarea celor care chiar mai înţeleg că împiedicarea justiţiei, sub umbrela imunităţii parlamentare, reprezintă un truc antisocial. Nu contează că sunt de la PSD, de la PNL sau de la UDMR… Parlamentul României are nevoie de o coaliţie transpartinică care să lupte cu maşinăria de blocaj a ridicării imunităţilor. Acei parlamentari care mai înţeleg faptul că n-au fost trimişi în Casa Poporului ca să voteze împotriva ridicării imunităţilor trebuie să fie gata să-şi pună mandatul pe masă, să fie gata să facă pasul la offside şi să-i lase pe cei hoţi, goi şi dezgoliţi în faţa opiniei publice… iar noul preşedinte, dacă altă soluţie nu există, da, va trebui să forţeze convocarea de alegeri anticipate.

Se poate, să ştiţi… E greu de principiu, dar, dacă noi, ca societate, chiar suntem hotărâţi să luptăm cu corupţia, nu e imposibil. Totul începe cu o demisie a guvernului… O fi gata domnul Ponta să îşi pună mandatul pe masă ca să deblocheze anchetele DNA?

Ştiu, nu de anticipate avem nevoie, nici acum, nici în 2015, dar dacă altă soluţie nu există, probabil că şi noi, fiecare dintre noi, individual, sau societatea civilă, în ansamblu, trebuie să le arătăm hoţilor de parlamentari că suntem pregătiţi să mergem până la capăt în problema curăţării clasei politice de corupţi.

Dacă vor neapărat să ne scoată în stradă, apăi în stradă ne vor găsi.