Ponta se agaţă inexplicabil de Tăriceanu

blog-ponta-tariceanu

de Moise Guran

Pe cuvânt dacă înţeleg insistenţa premierului Victor Ponta de a-l aduce pe Tăriceanu la guvernare. Omul este complet depăşit de realităţile economice şi politice ale ţării noastre şi se hrăneşte din bruma de imagine rămasă de pe vremea când era premier liberal.

Din păcate, domnul Tăriceanu nici propria guvernare nu şi-a înţeles-o, iar acum vine la pachet cu o gaşcă de muschetari desprinsă din sucursala bucureşteană a PNL, mai cunoscută în ultimii ani sub denumirea gruparea Ruşanu. Din ea fac parte fostul ministru de Finanţe, Daniel Chiţoiu, finul domnului Ruşanu, dar şi fostul ministru de Interne, Radu Stroe, supranumit Bulă, din cauza obiceiului său frecvent de a trosni cu nuci în perete.

Dincolo de faptul că mă enervează gândul întoarcerii acestora pe nişte posturi de miniştri la conducerea ţării, încerc să înţeleg de ce se leagă Ponta cu lanţuri de Tăriceanu şi de un partid inexistent, riscând pur şi simplu ca noul guvern să nu-i treacă în Parlament.

Da, baronii locali nu o iubesc pe Ioana Petrescu de la Finanţe, dar, din câte am văzut, Liviu Dragnea, şeful baronilor PSD, chiar nu are niciun fel de respect pentru Călin Popescu Tăriceanu şi pentru gruparea acestuia care se chinuie să devină partid şi nu reuşeşte. Aducerea acestei găşcuţe de foşti liberali în guvern l-ar ajuta, poate, pe Tăriceanu să coaguleze în sfârşit un partid cu acte în regulă, dar, încă o dată, ce îi iese lui Ponta la faza asta?

Îşi pregăteşte un vehicul de salvare pentru cazul în care va pierde şefia PSD? Încearcă să-şi renegocieze autoritatea în guvern, după ce n-a reuşit asta cu oamenii mai tineri, pe care i-a adus acolo şi pe care baronii nu i-au acceptat?

Păi şi cum ar putea face asta cu Bulă, cu Finu şi, eventual, cu un Tăriceanu pe un post simbolic de vicepremier?

Cei de la PSD nu şi-au răsturnat niciodată propriul guvern dar, dacă Ponta insistă, probabil vom avea, de Crăciun, negocieri pentru un nou premier.

Sincer să vă spun, îl prefer pe Victor Ponta altora mai radicali din PSD, în fruntea unui guvern de stânga…
În această combinaţie cu Tăriceanu, Ponta are o mare şansă să-şi dea de pământ cu propriul guvern, caz în care PNL, devenit, prin absorbţia PDL, cel mai mare partid din Parlament, va fi adus la guvernare, şi dacă vrea, şi dacă nu vrea…