Cel mai greu job din România

Basescu Iohannis

de Moise Guran

Am promis să nu fiu foarte critic cu preşedintele României, Klaus Iohannis, o perioadă în care acesta se va acomoda cu noua funcţie. Conjunctura generală pare a fi, însă, una de derută. Şi nici noul preşedinte nu pare foarte clarificat, aşa că m-am gândit să-i amintesc eu ceva despre un lucru bine făcut.

Klaus Iohannis a avut o a doua ieşire din această săptămână, una în care s-a prezentat ca fiind co-preşedintele PNL, încă. Dacă ar fi după mine, domnul Iohannis ar trebui să depună jurământul imediat după validarea alegerilor de către Curtea Constituţională, adică săptămâna aceasta.

Preşedintele în funcţie, Traian Băsescu, a mai interpretat încă o dată Constituţia, considerând că mandatul său se încheie pe 21 decembrie. De fapt, Constituţia spune că mandatul preşedintelui este de cinci ani şi că încetează la depunerea jurământului de către noul preşedinte. Rezultă logic că dl. Iohannis va depunde jurmântul pe 21 decembrie la ora 23.59, ca să aibă domnul Băsescu cinci ani bătuţi pe muche, iar la ora zero a zilei de 22 decembrie să nu rămână ţara cumva fără preşedinte vreo cinci minute…

Nu contează, să admitem această interpretare literală a Constituţiei.

Vă spuneam că aş fi preferat ca dl. Iohannis să depună imediat jurământul pentru că simt nevoia ca acesta să se comporte deja ca preşedinte al României, iar nu ca şi copreşedinte al PNL. Nu mă interesează PNL, mă interesează România. Nu mă interesează prostiile pe care le spune un copreşedinte de partid aflat în opoziţie, dar mă interesează ca preşedintele ţării să nu spună prostii.

Din punctul meu de vedere, Iohannis a devenit preşedinte din momentul anunţării rezultatului final al votului şi ar fi trebuit să se comporte ca atare din secunda numărul doi, după aceea. Nu mai poate fi co-preşedinte PNL, nu vreau să-l aud vorbind despre negocieri, schimbarea structurii parlamentului, cucerirea puterii de către PNL. Asta este, de acum, treaba domnului Blaga.

Dacă tot are la dispoziţie mai mult de o lună până va depunde jurământul, domnul Iohannis ar face bine să meargă la Cotroceni şi să înveţe ceea ce n-a ştiut până acum. Desigur, este nevoie şi de bunăvoinţa domnului Traian Băsescu pentru asta, dar preşedintele în exerciţiu ar trebui să aibă tot interesul să predea lucrurile în bună ordine.

Campania electorală s-a terminat, iar preşedintele Iohannis are de preluat mai multe mape de la preşedintele Băsescu. Iar acestea sunt care mai de care mai grele. Cea mai grea este mapa de politică externă şi mi-e teamă că o lună este insuficientă pentru ca noul preşedinte să devină coerent în decizii pe această temă. Apoi valul de entuziasm din presa germană, care, nici mai mult nici mai puţin, îndeamnă investitorii din această ţară să vină în România, trebuie preluat, folosit de noul preşedinte şi concretizat în locuri de muncă în ţara noastră.

Aşadar, domnule preşedinte Iohannis, lăsaţi partidele în treaba lor! Nu mai ieşiţi zilnic la televizor, că nu sunteţi nici Ponta, nici Băsescu, şi încercaţi să folosiţi această perioadă căci – aţi ştiut sau nu, sunteţi pregătit sau nu – tocmai aţi fost angajat pe cea mai grea slujbă din România.

Gândiţi-vă la noi, poporul, ca la cel mai dur şi nemilos patron din lume şi treceţi la treabă, căci ne-aţi făcut o ţară a lucrului bine făcut.