(P) Cât ai putea câştiga în 2015 din dividende?

dreamstime_1522893

(Tradeville)

Dividendele pot fi o sursă importantă de venit pentru investitorii la Bursa de Valori Bucureşti, chiar şi pentru cei care au fost dezamăgiţi de evoluţia titlurilor din portofoliu. Analiştii Tradeville îţi spun care sunt companiile care ar putea distribui cele mai mari dividende în 2015.

Dividendele sunt una dintre cele mai importante teme pentru piaţa de capital, respectiv un ciclu sezonier de creştere pentru companiile cu rezultate financiare bune şi tradiţie în plata unor dividende generoase în intervalul toamnă-primăvară.

În 2014, ruta ideală pentru acest pariu a fost dată de companiile de stat, care sunt obligate prin lege să distribuie cel puţin 50% din profit către acţionari şi de la care analiştii aşteaptă ca şi în 2015 să ofere randamente ale dividendelor mult peste dobânzile depozitelor în lei oferite de sistemul bancar.

Banca Transilvania, Transelectrica şi Transgaz vor recompensa cel mai bine investitorii în anul 2015

Banca Transilvania SA (TLV) este, probabil, cel mai consecvent emitent de la BVB în distribuirea către acţionari a profitului net sub forma de acţiuni, printr-o majorare de capital social, care are, de regulă, loc în a doua jumătate a anului. Pentru anul 2015 se estimează că va fi folosită aceeaşi formă de recompensare a acţionarilor, iar randamentul pe care aceştia l-ar putea obţine ar fi de circa 8.63%.

Societăţi precum Transelectrica (TEL), operatorul sistemului energetic naţional sau Transgaz (TGN), care deţine monopolul transportului de gaze, au înregistrat profituri record în 2014. La cele mai recente preţuri ale acţiunilor se anticipează randamente pentru dividende între 4.99% şi 13.8%, randamente foarte atractive în comparaţie cu dobânzile bancare din ce în ce mai mici.

În ordinea atractivităţii dividendelor estimate pe baza rezultatelor semestriale, pe primul loc se află Transelectrica, pentru care se estimează un dividend brut de 3.70 RON/acţiune, echivalentul unui randament de 13.81%. Pentru Transgaz (TGN), analiştii apreciază că societatea va oferi un dividend brut la 25 RON/acţiune, echivalentul unui randament brut atractiv de 10.50%.

Investiţii pe bursă versus depozite bancare

dreamstime

Pentru a beneficia de aceste dividende, adică partea din profitul unei companii pe care managementul decide să o distribuie către acţionari, un investitor trebuie să cumpere acţiuni la companiile de stat listate. O perioadă prielnică achiziţiei pentru astfel de acţiuni este până la mijlocul lunii mai, timp în care interesul crescut la cumpărare ar putea aduce câştiguri şi din aprecierea valorii acţiunii.

În momentul de faţă, indiferent ce fel de titluri vei alege, dividendele primite pot oferi randamente net superioare celor pe care le-ai obţine de la depozitele bancare. Randamentul se calculează prin raportarea la preţul acţiunii. În medie, un depozit în lei cu scadenţa de un an primeşte o dobandă de 3.7%, însă la Bursa de Valori Bucureşti există acţiuni care oferă dividende cu randamente duble sau chiar triple, oferite de companii stabile şi profitabile, cu istoric îndelungat de recompensare a investitorilor.

Când iei decizia să investeşti în acţiunile unei companii, predictibilitatea asupra evoluţiei sale viitoare este destul de scăzută. Chiar dacă vei alege compania pe baza atractivităţii sectorului de activitate şi a rezultatelor financiare, în speranţa că acţiunile vor creste, acestea pot avea un traseu descendent din cauza unor evenimente neprevăzute, cum ar fi turbulenţele geopolitice. Cu alte cuvinte, există posibilitatea să înregistrezi, cel puţin pe termen scurt, pierderi la nivelul portofoliului tău. Totuşi, dacă societatea în care ai investit plăteşte în mod tradiţional dividende, poţi conta măcar pe un flux de numerar periodic şi stabil, care să compenseze volatilitatea de pe piaţă.

În concluzie, dividendele sunt importante, pentru că se adaugă la câştigul obţinut dintr-o investiţie sau pot echilibra, măcar parţial, o eventuală pierdere. Pe termen lung, este posibil să recuperezi întreaga investiţie, într-o acţiune din dividendele pe care aceasta le oferă.

Unul dintre sfaturile lui Warren Buffett, renumitul investitor american, se referă la achiziţia acelor titluri de la care, dacă ar fi retrase de la tranzacţionare a doua zi şi nu le-ai mai putea vinde, ai fi mulţumit să primeşti dividende consistente ani de-a rândul.

Descarcă raportul “Top dividende estimate ale anului 2014”