Vă mulţumim pentru alegere!

de Moise Guran

Când s-a încheiat luna septembrie am observat, uşor surprins, faptul că acest site se apropiase cu paşi repezi de un nesperat milion de vizualizări. Nu ştiu alţii cum sunt, dar mie mi s-a părut foarte mult. Am vrut să scriu un articol în care să vă mulţumesc, dar apoi m-am luat cu treburi şi am uitat. Acum la final de octombrie, am constat nu numai că numărul lunar al vizualizărilor a zburat mult peste un milion, dar am fost foarte aproape de un milion de unici. Ceea ce, pentru un blog, este o performanţă, credeţi-mă!

audienta biziday oct

A fost o perioadă dificilă, pentru mine ca jurnalist, toate campaniile elctorale sunt aşa, pentru că m-am străduit şi să comentez pentru dumneavoastră evoluţiile dar şi să-mi păstrez obiectivitatea. M-am abţinut să vă spun pe cine votez eu, m-am abţinut să vă îndemn să votaţi pe cineva sau pe altcineva, am încercat să comentez ca un observator detaşat, deşi este clar că nimeni nu se poate detaşa de lumea în care trăieşte.

M-am confruntat aici pe internet cu unele acuzaţii că unele dintre comentariile mele au depăşit sfera economicului. Aşa este… Dar…

Eu am depăşit cumva sfera economicului în urmă cu aproape patru ani, atunci când am acceptat să realizez emisiunea România în Direct la EuropaFM. Ceea ce nu înseamnă că am devenit partizanul cuiva, sau că voi deveni vreodată. Evoluţia lui Robert Turcescu (pe care l-am admirat o vreme) primului realizator al acestei emisiunii, îmi este pildă. Un jurnalist intrat în lupta politică nu mai are scăpare şi nici nu se mai poate întoarce. Aşa că eu nu o să fac niciodată acest pas, indiferent de situaţie.

Dacă faci asta devii implicit un politician acoperit în presă. Devii unul de-al lor.

Pe de altă parte, mi-am dat repede seama că cei care mă îndeamnă să rămân „la economic” nu urmăresc emisiunea Biziday de la TVR1. Pentru că aceasta a rămas una 100% economică, orice intrare în evenimentele politice sau sociale fiind făcută doar pentru a analiza efectele economice. Am un contract în acest sens cu TVR şi, atât cât va mai fi la TVR, emisiunea Biziday va păstra acest caracter. Da, sunt critic cu Puterea, dar am fost şi voi continua să fiu critic cu orice Putere, pentru că aceasta este esenţa meseriei de jurnalist. Puterea se schimbă, atitudinea mea nu.

Revenind la biziday.ro, siteul pe care dvs sunteţi acum, el a pornit ca un proiect de echipă, dar ca un blog de opinie. Găsiţi aici de la comentarii despre sport şi până la comentarii despre muzică şi artişti, economicul fiind preponderent doar pentru că asta facem noi cel mai mult şi asta considerăm a fi cel mai relevant în societatea noastră. Evoluţia Biziday.ro şi mai ales această creştere incredibilă de audienţă, mă fac să mă gândesc la modul serios la schimbarea acestui blog într-un portal de ştiri, căci de acum el poate finanţa o echipă de reporteri. O altă echipă decât cea de la emisiunea Biziday de la TVR. N-am luat o decizie. Vom vedea. Până atunci…

Am vrut doar să profit de această zi de linişte, ziua alegerilor, ca să vă mulţumesc! 🙂

PS Deseara de la ora 21 voi fi la Europa FM, pentru a comenta împreuna cu Vlad Petreanu, Filip Standavid şi Sorin Dragomir rezultatele alegerilor.