Domnule Corlăţean, mi-e jenă de vară-mea de la Londra. Dumneavoastră? Nu vă e?

10731377_797622513633142_1542800347_o

de Moise Guran

La această oră vara-mea e la Londra, la coadă. Stă de trei ore şi jumătate si probabil va mai sta o oră.

Este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat, azi, la secţiile de votare din străinătate şi este admirabil modul în care românii au folosit, totuşi, reţelele de socializare pentru a se organiza, pentru a rezista şi pentru a învinge, în final, un tip de fraudă electorală pentru care cineva trebuie, totuşi, să răspundă.

Am stat toată ziua pe facebook şi am corespondat cu mii de oameni care făceau cozi literalmente kilometrice la consulatele şi ambasadele României din marile oraşe ale Europei. Stând de vorbă cu ei, mi-a fost foarte clar ceea ce s-a întâmplat. Să vă spun cum s-au desfăşurat lucrurile…

Primele semne au venit de la Munchen, acolo unde, pe la prânz, coada la secţia de votare se întindea deja pe trei străzi. Pozele împrăştiate pe facebook de oamenii aflaţi acolo au trezit, pe de o parte, reacţia românilor aflaţi, tot în Germania, dar la Bonn, care au spus că la ei personalul secţiei a împărţit formulare celor aflaţi la coadă, pentru a nu mai pierde timpul înăuntru şi pentru a nu mai bloca secţia de votare. Fiind vorba mai ales de români aflaţi temporar la muncă sau la studii, aceştia nu sunt toţi înregistraţi ca rezidenţi, trebuie să completeze o declaraţie tipizată prin care declară pe proprie răspundere că nu au mai votat în altă parte şi gata.

Atâta doar că în loc de cinci minute, cât durează în mod normal votul, prin completarea declaraţiei, timpul de votare se dublează sau chiar se triplează. De la Londra cineva răspunde la mesajele de la Bonn şi spune că la ei nu se permite completarea în afara secţiei. Vin alte poze pe reţele cu cozi la votare de la Paris, de la Haga, ba chiar şi de la Stockolm. În Spania şi Italia aceleaşi probleme. La un moment dat, cineva spune că nici la Bonn nu se mai permite completarea declaraţiei în afară şi că deja e coadă. Asta pentru că ar fi venit un ordin de la MAE. Nu pot verifica dacă chiar a venit un astfel de ordin, dar între timp pe facebook răspund şi studenţii din Grozăveşti şi vreo câţiva din Gara de Nord, că şi acolo sunt cozi. Totul din pricina unui afurisit de formular.

Formularul se transmite pe reţele, se printează şi se multiplică la xerox… degeaba… nu e bun zice, decât ăla pe care îl iei din secţia de votare. Pe buneee? E doar un formular, nici măcar nu e autentic, de ce nu s-ar putea multiplica?

După amiază, deja isteria creată a determinat Biroul Electoral Central să transmită decizia tuturor secţiilor din ţară şi străinătate. Prea târziu! La Londra, deja oamenii scandează în faţa secţiei. Cineva spune că la Paris se cântă Deşteaptă-te Române. Se simt furaţi şi s-au oţărât. Nu vor să plece, vor să voteze!

Nu-mi dau seama dacă toată această debandadă a fost pusă la cale de cineva. Nu ştiu dacă, în mod intenţionat, Ministerul de Externe a încercat să împiedice cât mai mulţi dintre cele câteva milioane de români care muncesc afară să îşi exercite dreptul de vot. Şi sincer să vă spun, nici nu prea mă interesează, dacă a fost sau nu un plan diabolic. Dacă cineva a făcut asta deliberat a plănuit o nătângie. Mai există şi turul doi şi împiedicarea dreptului de vot, acum, mai mult i-a întărâtat pe acei oameni. Vor da un vot şi mai hotărât şi mai împotrivă peste două săptămâni.

Pe seară, îmi trimite vară-mea de la Londra un selfie de la coadă. Nu e veselă ca de obicei. Mă întreabă de ce nu zice nimeni nimic în România. E nervoasă… Ne batem joc de ei? Zice, îi spun, dar are dreptate… cine trebuie să zică nu zice.

Da, sunt aceiaşi români care trimit, anual, miliarde de euro în România ca să aibă domnul Titus Corlăţean şi colegii săi de guvern de unde să se laude cu creşterea consumului în România. Mie mi-e ruşine de ei. Domnului Corlăţean, i-o fi ruşine?