Madam Bond la Paris. Episodul patru, dintr-un serial de spionaj în şase episoade

 

image-2014-10-30-18412535-0-18

de Moise Guran

Mă uit deja de câteva ore ca boul şi îmi dau seama că nu ştiu la ce mă uit. Nişte poze cu madam Udrea la Paris şi încă două doamne, dintre care una procuror şef la DIICOT. Aşa şi? Alţi boi, ca şi mine, ţopăie prin studiourile tv, bucurându-se fără să ştie nici ei la ce se uită, de ce ţopăie, de ce se bucură. Doar Băse e nervos. O să ia Franţa la telefon şi o să o întrebe cum e posibil ca un serviciu fracez şi unul român să facă una ca asta. Ca care asta?

La ce ne uităm domn’ Preşedinte?

La nişte fufe la cumpărături? La nişte fufe ajunse una candidat la preşedinţie şi una procuror şef la DIICOT? Aşa şi? Prietenia lor nu e tocmai de noutate! Nu zic că e de bun augur, mai ales că doamna Bica a fost pe punctul de a deveni Procuror General, dar nu e nicio dezvăluire. Faptul că Udrea face escapade de shoping nu e nici asta de noutate. E o femeie bogată. (Eu însumi am văzut-o pe Champs Elysees în ianuarie 2013, dar nefiind genu’ de fan(atik) am trecut mai departe… cine-s eu, Cabral, să-mi fac poze cu Messi?)

Deci, ce e în aceste poze şi noi ca boii nu vedem?

Păi să aplicăm invincibila tehnică a analizei efectelor ca să înţelegem…

Afectează aceste poze voturile doamnei Udrea? Nu, nu cred… N-are sens… Nu e nimic nou. N-a fost pozată cu un amant, nu? Sau a fost? Aparent nimic compromiţător (Am auzit pe undeva teoria că Udrea singură le-a publicat ca să fie pe toate televizoarele, victimizată. Eh! Nici chiar aşa, dar adevărul este că nu o afectează nicicum.)

Afectează, aceste poze, poziţia doamnei Bica la DIICOT? Nu prea văd cum… N-a tras pe nas, cum singură zice, şi-a plătit singură hotelul, n-a fost cu amantul, nu? Sau a fost? N-a fost, că nu e în poze. Anticipează aceste poze viitoare lovituri ale DIICOT? Mmmm… poate pe partea de evaziune fiscală, că în rest competenţele sunt la DNA.

Doar dacă doamnele respective n-au cumva o relaţie nefirească, dar pe bune, nici asta nu le-ar afecta prea tare.

Deci, ce vedem în aceste poze?

Simplu şi logic – nimic! Dacă nimic n-arată, nimic nu e.

Aceste poze nu ne spun ceea ce nu ştim. Dar ele pot spune cuiva care ştie ceva (cum ar fi Traian Băsescu), că şi noi ceilalţi am putea afla ceea ce nu ştim şi ceea ce nu este în aceste poze.

Singurele efecte posibile ale acestor poze pot fi acelea fie de teaser, fie de şantaj.

Ne lasă boi, exact la fel cum ne-a lăsat şi devoalarea ca agent a lui Turcescu.Şi totuşi, prin analogie, efectul poate fi important.

La emisiunea cu Rareş Bogdan din 13 octombrie, cea în care Traian Băsescu a declarat că Ponta este acoperitul SIE, preşedintele recunoaşte, la un moment dat (TC 1h min. 56), că declaraţia lui Turcescu l-a obligat (oare de ce?) să amâne dezvăluirile legate de Victor Ponta.

Deci oricine a pus la cale povestea cu Turcescu (forţarea ieşirii penibile a acestuia din scenă) a afectat, inexplicabil, planul lui Băsescu legat de devoalarea lui Ponta.

La această oră ştim că Traian Băsescu şi-a rezervat o intervenţie publică vineri 31 octombrie la ora 21.00. Dacă nu cumva publicarea pozelor cu doamna Udrea în care nu vedem nimic, l-or obliga să amâne ce o fi planificat să mai dezvăluie, în vinerea de dinaintea alegerilor.

Deci da, clar, meciul este între servicii şi Băsescu. Ăsta cu Udrea, a fost episodul patru. Primul a fost ameninţarea lui Băsescu că va devoala un acoperit, episodul doi a fost glonţul Turcescu tras pe lângă urechea lui Băsescu pentru a-l opri cu dezvăluirea lui Ponta, episodul trei a fost cel al devoalării agentului Ponta. Cu puţin noroc mai urmează episoadele cinci şi şase, toate difuzate în acest weekend.

Cred că Băsescu nu se va opri (deşi era foarte nervos la B1, unde a transmis de fapt un mesaj către Ambasada Franţei pentru a mişca unele mecanisme diplomatice pe care nu le mai controlează).

Băsescu este un pokerist. Băsescu plăteşte cu sec întotdeauna, indiferent că îl sacrifică pe Turcescu sau pe altcineva. Dacă are mâna mai proastă decât adversarul, răstoarnă masa, căci Băsescu nu respectă regulile.

Abia în episodul cinci o să înţelegem ceea ce n-am văzut în pozele de azi.
Să mă scuzaţi că mi-am permis să merg atât de departe cu speculaţiile. Suntem într-un film cu spioni, ce dracu! Unul care, însă, nu cred că va afecta prea mult alegerile, căci e între ei şi ai lor, nu prea priveşte viaţa şi ţara noastră. Să-i ia naiba!

P.S. Pozele, nu sunt de fapt poze, ci screenshot-uri din filmări. Unele sunt trase din maşină, altele sunt făcute de la înălţime, deci din puncte fixe de filaj. Este într-adevăr un filaj profesional, un tip de filaj „hard”, realizat cu un număr mai mare de agenţi. Spre deosebire de un filaj soft, filajul hard” presupune în cele mai multe cazuri şi înregistrări ambientale, inclusiv pe stradă, dar nu numai, căci acest tip de filaj permite apropierea unor agenţi de „obiectiv”. Altfel spus, foarte probabil, madam Udrea a avut microfoane şi pe tava de 80 de euro de pe care a servit “room service breakfast” romantic, în pat, aşa cum reiese din facturi.

P.P.S. Madam Udrea a vorbit și de poze făcute în miez de noapte în camera sa de hotel. Eu pe astea nu le-am văzut. Nu că muream de curiozitate, dar declaraţia sugerează că doamna Udrea a mai primit şi alte poze decât cele publicate, fapt ce întăreşte ipoteza unui şantaj şi a unor viitoare dezvăluiri.

PPPS SI LATER EDIT

Vlad a avut inspiraţia să verifice agenda Preşedintelui în ziua respectivă. Era la Bruxelles, la o ora si 12 minute de mers cu trenul de Paris 🙂 Se îngroaşă gluma.