Cere şi (poate) ţi se va da. Mic ghid de mărire a salariului

angajari-blog-front

Cei mai mulţi dintre angajaţi nu primesc măriri de salariu pentru că nu cer.

Acesta este motivul principal pentru care angajaţii muncesc ani de zile pe aceiaşi bani, iar teama de a cere o majorare a salariului s-a remarcat, îndeosebi, în ultimii cinci ani, de când a izbucnit criza economică. Bineînţeles că cererea pentru majorarea salariului trebuie să ţină cont de mai mulţi paşi de urmat, pentru fiecare angajat, astfel încât patronul să nu îl dea afară în şuturi sau să se trezească, apoi, că i se spune că la uşă e coadă de persoane ca el.

Să ceri un salariu mai mare într-o perioadă în care cele mai multe companii şi firme din România s-au confruntat cu criza economică şi au făcut reduceri de personal şi de cheltuieli, pare un vis pentru cei mai mulţi dintre angajaţi. Dar lucrurile nu stau chiar aşa, iar o discuţie cu patronul despre o eventuală majorare salarială ar putea să vă aducă bani în plus în buzunar, deşi aţi amânat momentul ani buni.

Cel mai frecvent motiv pentru care angajaţii nu primesc o mărire de salariu este acela că nu cer una, potrivit Business Insider.

Pentru cei mai mulţi dintre angajaţi, cererea unui salariu mai mare este un demers dificil şi inconfortabil. Aşa se face că cererile de majorări salariale în ultimii ani, mai ales de la debutul crizei economice, sunt tot mai rare. În plus, tot mai puţini patroni oferă, din proprie iniţiativă, creşteri salariale. Aşa că, fără o înştiinţare asupra dorinţei financiare a angajatului, patronul poate crede că acesta este mulţumit de felul în care este remunerat.

Totuşi, o eventuală discuţie cu şeful tău despre o majorare de salariu trebuie să ţină cont de mai mulţi factori, astfel încât să nu rămâi dezamăgit sau să regreţi pasul făcut.

Da, există riscul ca o cerere de acest fel să te ridice în top pe o eventuală listă de disponibilizări. Aşa că trebuie să îţi alegi cu atenţie momentul.

angajari-blog-1

Apoi, trebuie să îţi faci o proprie evaluare care să fie corectă. Atunci când deschizi discuţia cu şeful sau cu patronul NU aduce niciodată argumentul că un alt coleg câştigă mai mult decât tine.

Într-o companie, cheltuielile cu salariile sunt printre cele mai importante costuri şi patronul ştie că, odată majorat, salariul nu prea mai merge diminuat. Nu că nu s-ar putea, dar nemulţumirea provocată este foarte mare.

Pe de altă parte, trebuie să mai ştiţi că fiecare patron are un soi de planificare salarială. Fiecare angajat este evaluat şi, în general, patronul ştie cam până la ce performanţă poate ajunge acesta, într-un număr de ani. Astfel, în momentul în care te duci să îţi negociezi salariul, stai de vorbă cu un om care ştie cam ce o să faci în următorii ani şi cam până la ce sumă va trebui să îţi crească salariul. Dacă i se pare că cererea ta a luat-o înaintea programării sale, atunci majorarea de salariu îţi va fi refuzată.

Specialiştii în recrutare au făcut şi un plan de abordare a patronului sau a şefului care decide salariul tău. Potrivit hipo.ro, primul pas pe care trebuie să îl facă un angajat care doreşte o majorare de salariu este să stabilescă o întâlnire cu şeful lui, fără să îi comunice acestuia, din timp, despre ce este vorba.

Este foarte importantă locaţia unde are loc discuţia, căci trebuie să fie într-un cadru liniştit, unde să fiţi numai voi doi şi să nu fiţi presaţi de timp. Deci, discuţia nu trebuie să aibă loc în lift sau în pauza de masă, pe fugă.

O greşeală, în momentul în care ceri o mărire de salariu, este invocarea nevoilor tale – în niciun caz nu te plânge de cheltuieli şi rate la bancă. Vorbeşti de munca ta, în fond, nu ceri de pomană! Aceasta este, culmea, cea mai frecventă greşeală făcută în negocierea unui salariu.

Vorbeşte-i despre rolul tău în firmă, scoate în evidenţă ce ştii să faci, experienţa ta şi fă-l să conştientizeze că l-ar costa mai mult să te înlocuiască.

angajari-blog-2

Totuşi, în niciun caz, dar în niciun caz, NU ameninţa că pleci la altă firmă. Dacă ai o altă ofertă, fă-l să afle asta înainte de a întâlnirea de negociere. Dar ţine cont de faptul că niciun patron inteligent nu investeşte într-un om pe care nu poate conta.

Vorbeşte-i despre perspectiva firmei şi despre rolul tău în creşterea ei. Lasă-l să-şi facă planuri cu tine şi arată-i ce ai mai vrea să faci!

Atenţie însă, creşterea salariului trebuie să ţină cont şi de specificul muncii! Dacă şeful simte că tu creşti profesional mai repede decât el şi că i-ai putea lua locul, mai bine pleci la altă firmă – evoluţia ta financiară este blocată. Dacă în domeniul tău există mulţi alţii care ţi-ar putea lua locul rapid, şansele de creştere a salariului sunt mici – în fond şi piaţa muncii funcţionează tot pe bază de cerere şi ofertă.

De aici şi necesitatea autoevaluării înainte de a lua decizia acestei negocieri.

Foarte important mai este de asemenea să ştii exact câţi bani vrei. Fiind totuşi o negociere, cere puţin mai mult decât vrei de fapt. Dar nu exagera! Patronului nu-i place să se târguiască, îi place doar să aibă impresia că el a avut ultimul cuvânt.

Potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers , anul acesta salariile din sectorul privat au crescut în medie cu 4,1 la sută. Cea mai mare majorare a fost în sectorul IT, de şapte procente, la polul opus fiind sectoarele bancar şi retail.