Riposta Guzganului

blog

de Moise Guran

Astă vară, când băteam ţara în căutarea unor oameni şi a unor poveşti interesante pe care să le dau la televizor, un agricultor din Călăraşi mi-a povestit că e invazie de şoareci. Distrug tot dom’le, uitaţi-vă câte găuri sunt în câmp. Se urcă pe paiul de grâu până la spic, iar eu muncesc, cheltuiesc bani pentru lucrări, iar când îl balotează combina, spicul e gol. Nu mai are boabe în el.

Invazia de şoareci e semn de sărăcie, spun ţăranii bătrâni şi ei ştiu ce spun.

Acum, să vă aduc puţin într-o zonă mai cultă… În capodopera „Cel mai iubit dintre pământeni”, Marin Preda recreează – printr-unul dintre personajele lui, lucrător la deratizare – scena încolţirii unui şobolan mare şi gras. Şobolanul este o fiinţă extrem de inteligentă, capabilă să înveţe şi să se adapteze, o fiinţă care se camuflează în întuneric atunci când simte pericolul, fuge atunci când e pus în lumină, dar sare la om când finalmente este încolţit. Scena respectivă te face să înţelegi cât de periculos poate fi un astfel de specimen

De ce vă spun toate astea despre şoareci şi şobolani? Pur şi simplu aceste două scene mi-au venit în minte, aflând faptul că domnul Viorel Hrebenciuc, interceptat şi documentat în uriaşul scandal al Codrului Furat, n-a mai stat în întuneric nemişcat, n-a mai fugit să scape, căci şi-a dat seama că e prea târziu pentru asta, ci a sărit la procurori, fix ca guzganul din romanul lui Preda.

Domnul Hrebenciuc i-a propus domnului Dan Şova sprijinul pentru a deveni preşedintele PSD, după ce o pleca Ponta la Cotroceni, cu condiţia iniţierii unei amnistii penale. (Între noi fie vorba, Şova tot speră să devină şeful PSD, bănuiesc eu, cu binecuvântarea lui Victor Ponta, al cărui apropiat a rămas.)

E greu de crezut că, la două zile după ce fusese audiat la DNA Braşov, Hrebenciuc voia o amnistie pentru alte fapte decât cele pentru care este el însuşi cercetat. Şi, ţineţi cont că aceste lucruri se petrec acum, în campanie electorală, când, de bine de rău, aceşti guzgani mai au, cât de cât, o jenă. Care, probabil, va dispărea complet după alegeri.

Acţiunea lui Hrebenciuc arată până unde pot merge. Mai ales că povestea cu Marţea Neagră şi amnistia penală a rămas în aer. Deja o duzină de guzgani prinşi şi pitulaţi în colivia DNA, o aşteaptă.

Vă spun sincer că, dacă îmi pasă de ceva după aceste alegeri, îmi pasă ca DNA-ul să lucreze la fel de eficient, indiferent cine va ieşi preşedinte. Dacă dăm legi care fac inutilă munca DNA-ului, atunci ar trebui să ştim de ce murim de foame în România

E invazie de şoareci, oameni buni, şi asta aduce sărăcie!

P.S. Deşi am pus o minicameră lângă o gaură de şoarece, astă vară n-am reuşit să-l filmăm. N-a picat pe tehnică 🙂 Sau poate şoarecele nostru a avut o „cârtiţă” care l-a informat că e urmărit. DNA-ul spune că avea el însuşi o cârtiţă care îl informa pe Hrebenciuc. Mai multe surse indică faptul că, de fapt, cârtiţa era a unui fost şef de serviciu special (SPP). Cum interceptările astea le face SRI, scandalul mai ridică un colţ din cortina dincolo de care se caftesc, acum, serviciile secrete din România.

Încep să cred că, de fapt, controlul lor reprezintă una dintre mizele importante ale bătăliei electorale din această toamnă.