Voi ce ziceţi, cine are mai mult de pierdut?

de Moise Guran

Următoarea înşiruire de evenimente este pur cronologică. Ele pot avea, sau nu, o legătură de cauzalitate între ele. Decideţi dumneavoastră asta, la fel cum eu însumi am decis pentru mine.

Ştiţi povestea conflictului din Ucraina? N-o mai repet. Acest conflict a dus la o serie de sancţiuni decise de ţările UE împotriva Moscovei. Nici Moscova n-a rămas cu braţele încrucişate, asta e clar. De aici nu se poate trage, însă, automat concluzia că la prima adiere de toamnă Gazprom a redus furnizarea de gaze către ţările din estul europei din cauza sancţiunilor, nu?

Nu, nu se poate, dar suspiciunea e puternică. În România, prima reducere de presiune a intervenit vineri, 19 septembrie, deci acum două săptămâni. Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, s-a străduit din răsputeri să vorbească cu cineva de la Moscova despre asta. Nu l-a băgat nimeni în seamă că, na! nu l-a băgat nimeni în seamă… dar, de aici, putem oare trage automat concluzia că Moscova desconsideră un biet ministru dintr-o biată ţară din est? Putem, dar ar fi speculativ. Oricum, Moscova desconsideră pe oricine n-are rachete nucleare.

În fine, marţi, 29 septembrie, ministrul reuşeşte să se întâlnească, în sfârşit, cu ambasadorul Rusiei la Bucureşti, după zece zile în care n-a avut drept interlocutor decât un dispecer Gazprom de la Sofia. După întâlnire, ministerul Energiei a dat un comunicat aproape amuzant, dar în sensul negru al umorului, în care se spune că, în urma discuţiei, n-a reieşit că întreruperile de gaze ruseşti nu se vor repeta.

Acum, poate cineva trage concluzia că, din cauza acestor discuţii, două  zile mai târziu, la rafinăria Lukoil de la Ploieşti, a descins un amplu control al autorităţilor române, în urma căruia au fost sigilate depozitele rafinăriei deţinute de ruşi? Nu! Ar fi speculativ să credem că de aia. În fond, acuzaţiile sunt de evaziune fiscală.

Dar ce, de aici rezultă neapărat că închiderea voluntară a rafinăriei de către ruşi şi, deci, perspectiva concedierii a patru mii de oameni, care acum lucrează la Lukoil, ar fi un şantaj făcut de ruşi asupra autorităţilor române? Nooo! Nici vorbă! Ruşii nu fac aşa ceva, ei sunt oameni inimoşi, nu apelează la şantaj economic sau social.

Desigur, ruşii pot închide legal tot ce deţin în România, când vor ei… dar ar fi speculativ să credem că firma rusească Lukoil s-ar putea juca cu soarta a patru mii de oameni, nu? Da! Aşa este, dar acum hai să o luăm şi altfel…

Dacă eu vă spun acum că n-am alimentat niciodată cu benzină şi motorină la benzinăriile Lukoil şi Gazprom din România, dumneavoastră o să înţelegeţi că vă îndemn să boicotăm cu toţii aceste benzinării? Da de ce să înţelegeţi asta, că fiecare decide pentru el… nu v-am spus de la început?

Eu nu vă îndemn să boicotaţi benzinăriile ruseşti, dar nici nu vă pot opri să o faceţi…