Dar dacă magistraţii nu sunt doar magistraţi, corupţii rămân corupţi?

dragnea-blog

de Moise Guran

Atâta isterie a produs cazul Turcescu, încât mai avem puţin şi suntem ca în bancul ăla cu balamucul… Alo! Balamucul? Da, la telefon? Dar aici cine e?

Vicepremierul Liviu Dragnea a avut o declaraţie care ar putea fi o bună replică de film absurd. Zice… e important să ştim cine cu cine vorbim şi, dacă mă uit la tine, să ştiu că tu eşti tu!

Dragnea comenta astfel o cerere a unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii ca magistraţii să fie verificaţi dacă sunt sau nu colaboratori ai serviciilor de informaţii. Dragnea consideră demersul util şi, nici eu nu vreau să îl contrazic… atâta doar că legea interzice în mod explicit ca un magistrat să fie ofiţer acoperit, însă colaborarea dintre magistraţi şi ofiţerii de informaţii este absolut necesară.

Pentru Dumnezeu, aceşti oameni lucrează de foarte multe ori împreună, iar dacă nu ar fi lucrat, n-am fi avut interceptările şi rezultatele excepţionale ale DNA din ultimii ani. Pe de altă parte, dacă există magistraţi care sunt ofiţeri acoperiţi, deci cu dublă comandă, cum ar zice preşedintele, atunci înseamnă că tot controlul democratic asupra serviciilor secrete s-a dus dracu, iar democraţia noastră este grav eşuată.

Habar n-am cum stau lucrurile, dar aş vrea să vă semnalizez, cu respect, că deja suntem în plină vânătoare de vrăjitoare şi fiecare îşi trage spuza pe turta lui. Eu însumi am căzut în această capcană, pentru că, nici eu, nici alţi jurnalişti nu ne dorim în această meserie ofiţeri acoperiţi.

Liviu Dragnea, tătucul baronilor din ţara noastră, adevăratul premier din ultimii doi ani şi, foarte probabil, premier pe faţă, în cazul în care Ponta devine preşedinte, are şi el oful lui… De unde ştim noi că procurorii şi judecătorii ăştia răi care ne bagă baronii la puşcărie nu primesc ordin să facă asta? Nu ştim! Păi, ia să ştim!

E absurd, desigur, şi îl suspectez pe Dragnea că nu face decât un joc de campanie electorală, o campanie în care demonizarea serviciilor de informaţii implică şi o victimizare a celor cercetaţi sau condamnaţi de corupţie.

Dincolo de asta însă, mi-e tare teamă că în prelungirea acestei retorici, după o eventuală victorie în alegeri, oamenii chiar sunt hotărâţi să-şi pună sub control serviciile şi, în cel mai bun caz, să le deturneze de la problema asta cu corupţia. Adică ce? N-avem poliţie? SRI-ul să prindă spioni, că de aia e SRI.

Cât despre DNA, el poate lucra foarte bine şi mult mai eficient şi cu poliţia comunitară, că oricum pe cetăţean îl interesează mai mult şpăguţele de la ghişeu, decât tunurile de neînţeles ale politicienilor.