Cunoaşterea istoriei ne poate face mai deştepţi

ponta alba iulia

de Moise Guran

Am recitit declaraţia lui Victor Ponta de la Alba Iulia, precum şi reacţia imediată a Rusiei. Ponta a zis aşa:

„Vreau să ne asumăm cu toții un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români și-au dat viața în primul Război Mondial, am obținut cel mai important obiectiv național: Marea Unire. Vreau și vă rog să fiți alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea țară mândră, puternică, respectată, pe care strămoșii noștri aflați aici în urmă cu 96 de ani și-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toți românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României”

iar apoi, ministerul rus de Externe a zis aşa:

Moscova „este îngrijorată pentru declarațiile premierului Victor Ponta legate de viitorul Republicii Moldova, făcute în cadrul unei întâlniri cu activiștii Partidului Social Democrat la Alba-Iulia, în 14 septembrie. Așa cum rezultă din declarațiile deschise ale candidatului român la alegerile prezidențiale legate de încheierea unei a ‘a doua mari unificări’ în 2018, unele medii politice din București concep încă planuri de anexare legate de o țară vecină suverană”. Rusia consideră „iresponsabile și inacceptabile astfel de declarații făcute din exterior, în contextul campaniei electorale în curs din Republica Moldova. Ne așteptăm ca autoritățile de la Chișinău să evalueze corect aceste afirmații. Sperăm, de asemenea, reacții corespunzătoare din partea Bruxelles-ului și a capitalelor europene”, a mai afirmat ministerul de Externe al Rusiei.

Realist vorbind:

  1. 1. Moldova nu se poate uni cu România decât dacă vrea ea sau/şi în urma unui război în care Rusia ar avea cu totul şi cu totul alte probleme mai urgente de rezolvat decât Moldova. Aşa s-a întâmplat în 1916-1918. Moldova a cerut protecția României față de grupele de soldați ruși în retragere, iar Unirea s-a făcut din cauza presiunilor expansioniste ale noului stat Ucraina, cea aflată azi în mare dificultate. Doamne-fereşte de repetarea condițiilor istorice de atunci! Azi Moldova este o ţară liberă, chiar dacă una extrem de vulnerabilă.
  2. 2. Economic vorbind, Moldova poate atinge pragul de coeziune necesar integrării în UE mai uşor în afara României, decât unită cu ţara. Pur şi simplu este mai uşor de administrat/reformat o ţară mai mică, decât una mai mare. Unită cu România acum, Moldova ar intra în topul sărăciei, alături de Oltenia şi Moldova de dincoace de Prut, cerşind bani de la București. Da! Ajutorul României este necesar și România îl va da, indiferent cine e președinte în România, indiferent cine conduce Moldova. Dar…
  3. 3. Economia Moldovei, de la sistemul bancar la infrastructură energetică, de transport sau de alt fel, este dominată de capital rusesc. Cercurile de interese economice fac antijoc la integrare europeană. Fondurile de coeziune vor veni, dar nu vor fi accesate. Sărăcia și dependența economică de Rusia se susțin reciproc, cu bătaie imediată în lupta politică. Primarii localităților din Moldova sunt cumpărați la bucată pentru a-i susține pe comuniști în alegerile din noiembrie. Dacă știu eu asta, Ponta nu are cum să nu o știe.
  4. 4. La fel ca în cazul României, Moldova ar avea mai multe șanse să intre mai curând în NATO, decât în Uniunea Europeană. Desigur, doar renunțând la Transnistria. Atâta doar că, spre deosebire de România, liderii moldoveni (proeuropeni, altfel) au declarat recent că nu vor Moldova în NATO. Sunt speriați de haosul creat de Rusia în Ucraina și, conștienți de faptul că au o minoritate prorusă numeroasă, speră naiv că scenariul nu se va repeta și în ţara lor. Au dreptate să fie speriați, Ucraina tocmai și-a recunoscut înfrângerea, amână UE, iar estul țării este de facto sub ocupație, la fel ca și Crimeea. Ceea ce nu va potoli Rusia, dar asta e altă discuție. Reîntregirea Țării (obiectiv național proclamat la un moment dat de Traian Băsescu) trebuie rezumată deocamdată în integrarea Moldovei în UE, obiectiv cu care şi moldovenii sunt de acord.

În concluzie… de ce să spui la Alba Iulia că în următorii patru ani ne vom uni cu Moldova? Ca să le arăţi ardelenilor (mai naţionalişti, poate) că eşti patriot? Ca să obții voturile românilor din Republica Moldova?

Nu că n-aş vrea asta, dar depinde mai mult de moldoveni decât de noi, românii.

Dar tu, responsabilul care faci declarații publice… Ești conștient că astfel le-ai ridicat ruşilor mingea la fileu? Care e efectul declarației tale pe care presa de la Chişinău o va cita în cheia “anexării” din reacţia ministerului rus de Externe? 

Ce o să mai discuți cu Moldova după ce comuniștii vor reveni la putere peste două luni, cu ajutorul tău? Dar știi măcar faptul că în 1916 au fost mai mulţi cei care voiau intrarea României în război alături de Puterile Centrale împotriva Rusiei şi pentru eliberarea Moldovei, decât cei care doreau războiul cu Austro-Ungaria pentru cucerirea Ardealului? Hai să spargem, cu toate riscurile, niște șabloane pe care poate le avem din școală… Germanofilii din România (cum îi numește Lucian Boia) visau o reîntregire națională sub o construcție transnațională, cum era atunci imperiul austriac şi cum, într-un alt fel, este azi Uniunea Europeană. Ştii că Marea Unire a fost, până la urmă, rezultatul unui joc al coincidențelor istorice și al șansei, decât al deciziilor politice de la București? Ştii cât au contat antantismul genetic al Reginei Maria (era englezoaică), relația ei foarte apropiată de premierul Ionel Brătianu și influența asupra acestuia, slăbiciunea Regelui Ferdinand, știi că toate astea au ținut loc de calcul politic rațional şi că, în final, doar Dumnezeu și dorința românilor de a fi o nație liberă au dus la Marea Unire?

Deci, ştii aceste lucruri înainte să faci declarații prostești de campanie electorală? Sau faci conștient jocurile perverse ale Rusiei, distrugând și idealul moldovenilor de a scăpa de blestematul imperiu de la răsărit? Politrucule! Cu astfel de lucruri chiar nu ne jucăm!