De ce este mai bună scăderea CAS decât reducerea TVA

TAX

de Moise Guran

Este foarte interesantă dezbaterea în sine privind o eventuală reducere a TVA și dacă o astfel de măsură ar fi fost sau nu mai bună pentru economie decât reducerea contribuțiilor sociale. Ne mai amintim probabil cu toții că, în anul de criză bugetară 2010, guvernul Boc a procedat la creșterea TVA de la 19 la 24%, după ce Curtea Constituțională i-a respins tăierea pensiilor.

Efectul imediat în economie a fost o creștere a prețurilor, efectul consecutiv a fost o scădere a consumului și, bineînțeles, a nivelului de trai, dar, surpriză, la sfârșitul anului 2010 economia a ieșit din recesiune. Asta a surprins pe multă lume, oamenii neînțelegând cum este posibil și dacă există o corelație între creșterea TVA și ieșirea din recesiune.

Trecuseră doi ani grei, ani de prăbușire economică și de scandaluri politice și nimeni nu-și mai amintea la acel moment că la începutul lui 2009 tot guvernul Boc crescuse CAS-ul. Dar, intrarea României în recesiune în 2009 a fost pusă pe seama crizei internaționale, iar nu pe taxarea suplimentară a muncii săvârșită de guvernul Boc.

Bineînețeles, recesiunea este de cele mai multe ori un fenomen complex, cu mai multe cauze, nu cu una singură. Criza internațională de finanțare a durat mai puțin de un an, iar suprapunerea unei creșteri a taxelor pe muncă sigur n-a ajutat economia românească în acel moment. Munca, într-o măsură mult mai mare decât comerțul sau consumul este cea care se vede în PIB sub forma valorii adăugate. Din punct de vedere tehnic, în calculul creșterii economice se ia și TVA-ul și, atenție!, se scad importurile.

Dând filmul înapoi, la începutul lui 2009, se poate spune că statul român a contribuit serios la intrarea României în recesiune prin majorarea taxelor pe muncă, iar mai târziu, la jumătatea lui 2010, a contribuit la ieșirea din recesiune prin creșterea taxelor pe produs, dar chiar și prin scăderea consumului mult prea bazat pe importuri.

Poate vă sună cinic ceea ce vă spun eu acum, pentru că ne aminitim cu toții că populația României a sărăcit în acel an 2010, dar acesta este adevărul… în anii următori, anumite industrii din România au fost favorizate de scăderea importurilor, cauzată exact de creșterea TVA și de lipsa de apetit pentru consum a populației țării noastre.

După tot ceea ce v-am spus acum cred că a devenit destul de clar de ce stimularea muncii prin reducerea taxării ei este mult mai stimulativă, din punct de vedere economic, în România, decât reducerea TVA-ului. Reducerea TVA-ului trebuie și ea făcută, dar mai degrabă sectorial, adică la acele produse care se fac mai mult la noi în țară decât la import. Alimentele reprezintă un bun exemplu.

Cât despre reducerea CAS, vă spun sincer că nu mă interesează nici că e electorală, nu mă interesează nici ce găuri o să facă anul viitor în bugetul statului, e treaba lor să-și restrângă cheltuielile, ceea ce mă interesează este că aștept această măsură de cinci ani și sunt sigur că ea va asigura o creștere de activitate economică anul viitor.