Da, CAS-ul mai mic presupune tăieri din achiziţii… Are cineva curaj să o spună?

consultari Ponta Petrescu Cotro

de Moise Guran

Vă mai amintiți probabil celebrul episod de la Cotroceni, de acum două luni, când Victor Ponta și ministrul său de Finanțe nu au vrut să îi dea președintelui studiul prin care să arate că nu crapă țara dacă se reduce CAS-ul? Ei bine, acum studiul există, l-au făcut public, l-am citit și vi-l comentez.

Nu este un studiu propriu-zis, ci mai degrabă un articol pentru presă, un editorial redactat la persoana întâi de însuși ministrul de Finanțe, Ioana Petrescu. Articolul analizează, totuși, câteva cifre, de unde poți trage concluzia că un calcul econometric există.

Scenariile luate în calcul, însă, îl cam desființează din start. Doamna Petrescu presupune că patronii care vor beneficia de tăierea CAS, fie vor angaja mai mulți oameni, fie vor face mai multe investiții. Pe termen lung, scenariile sunt corecte, însă pe termen scurt nu se aplică.

Un patron responsabil nici nu se bagă imediat la o extindere de activitate, nici nu își ia responsabilitatea mai multor angajați până nu se dumirește cât de serioasă e schimbarea fiscală. Altfel spus, cel mai probabil, în primă fază, patronul va ține banii în bancă și va aștepta. Teoria economică spune că și dacă ține banii în bancă aceștia ajung în investiții, ale altor patroni care fac credit și folosesc astfel banii, atâta doar că ultima criză a cam zdruncinat unele teorii.

Viteza de circulație a banilor a scăzut, patronii fac mai puține credite, băncile se uită de cinci ori înainte să dea banii, iar – una peste alta – asta înseamnă doar că, deși are dreptate în principiu, doamna ministru are o problemă de timing.

Da! Reducerea CAS este bună, da, va crea mai multe locuri de muncă, dar NU! Nu poți susține că gaura lăsată în buget se va acoperi de la sine din relansarea economiei.

Încerc să fac aici o critică constructivă, pentru că eu chiar cred că fără această măsură, recesiunea tehnică de anul acesta va continua cu o criză economică anul viitor.

Și Ioana Petrescu, și Traian Băsescu, și Victor Ponta știu că mai există și alte modalități de a acoperi această gaură, dar ei toți sunt în campanie electorală și au fiecare acest scop prin acest ping-pong cu legea care prevede scăderea CAS. Petrescu și Ponta știu că dacă nu vor fi bani la buget suficienți, atunci vor trebui să mai taie de la uriașele achiziții, care anul acesta au depășit de trei ori investițiile. Băsescu a urmărit doar să îi facă să spună asta. E inevitabil, dar, vă mărturisesc, mă interesează mai puțin.

Statul trebuie să stimuleze economia căci noi vom fi tot aici și după alegeri, la fel de strânși de gât de sistemul de impozitare, la fel de subdezvoltați și cu aceeași nevoie uriașă de a stimula munca.