(P) În afaceri, fiecare leu contează. Cum economiseşti timp şi bani „mutând” banca în biroul firmei tale…

M8A9361_RGB_RT

Pentru cineva care conduce o afacere, cozile uneori interminabile de la ghişeele băncilor sau drumurile pentru a retrage bani de la bancomat sunt un motiv în plus de enervare pentru că în business timpul înseamnă bani.

Comisioanele plătite pentru ordinele de plată sau pentru retragerea de numerar ori costurile cu înregistrarea direct în contabilitate a tranzacţiilor sunt tot atâtea alte motive pentru a folosi cardurile de debit pentru firme. Poate că un comision de 0,1 sau 0,2% nu sună atât de înspăimântător la prima vedere, însă atunci când îl plăteşti de zeci sau chiar de sute de ori pe lună şi, mai ales, dacă sumele sunt mari, lucrurile încep să arate altfel.

Oricare dintre canalele clasice de plată presupun pentru firmele din România o dublă problemă: timp pierdut şi costuri suplimentare. Şi unul, şi altul înseamnă bani care ar putea fi investiţi în alte moduri, mult mai constructive.

Există, însă, şi alternative, iar una dintre ele o reprezintă cardurile de debit pentru firme oferite de o bună parte a băncilor din România. Avantajele directe sunt vizibile şi destul de uşor de calculat.

M8A9351_RGB_RTPentru a retrage bani din contul de firmă de la ghişeu, orice bancă va percepe un comision de minim 0,5% din sumă, întrucât managementul numerarului generează costuri. Nu acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul plăţilor efectuate direct cu cardurile Visa Business Debit, unde nu se percepe comision posesorului de card pentru plăţile la comercianţi, la POS sau online.

Majoritatea băncilor au parteneriate cu principalii furnizori de utilităţi din România, motiv pentru care plata gazelor, a curentului electric sau a serviciilor de telefonie şi internet sunt necomisionate, atât timp cât tranzacţia se face online. Mai mult, tot mai multe firme au ales deja să ofere clienţilor posibilitatea de a plăti cu cardul la POS sau online, printre care magazinele de comerţ engros, de materiale de construcţii sau piese auto.

Totodată, folosirea unui card de firmă înseamnă mai puţine hârtii pentru contabilitate, deoarece plăţile electronice sunt înregistrate automat în contul bancar al firmei, fără să mai fie necesar să treacă prin „casă”. Astfel, câştigi mai mult timp în fiecare lună pentru că un card de firmă îţi reduce considerabil birocraţia contabilă.

M8A9329_RGB_RTUn alt avantaj al cardurilor business este acela că permit ataşarea unor aşa numite „subconturi” de card care pot fi gestionate de angajaţi ai firmei. În acest fel, nu mai este necesară prezenţa patronului sau a managerului pentru situaţiile de zi cu zi din viaţa afacerii. Evident, managerul are controlul total asupra acestor subconturi, având posibilitatea de a fixa limite de plată pentru fiecare angajat căruia îi oferă accesul.

De exemplu, managerul ori antreprenorul care deţine firma poate solicita băncii să fixeze un plafon pentru alimentarea cu combustibil a automobilelor societăţii sau limite zilnice privind numărul şi valoarea plăţilor. În acest fel, angajaţii cu acces la contul de card nu pot utiliza o sumă mai mare decât cea stabilită de manager.

Nu în ultimul rând, cardurile Visa sunt instrumente de plată foarte sigure având în vedere că raportul între fraudă şi vânzări este de doar 0,004% în România.

Având în vedere informaţiile de mai sus, voi ce preferaţi să utilizaţi pentru a face plăţi pentru firmă: numerar sau card? Şi de ce?