Ce culoare au banii preşedintelui?

bercea-blog-full

de Moise Guran

Trecând peste faptul că obstinaţia de a rămâne la putere cu orice preţ a lui Traian Băsescu resuscitează tot felul de fantome politice în circul total ce se va numi, anul acesta, campanie electorală, cred că preşedintele are de făcut unele precizări extrem de clare în legătură cu patrimoniul familiei sale.

Întrebat, în scris, de către Realitatea TV cum răspunde zvonurilor potrivit cărora într-o înregistrare, încă nedifuzată, Mircea Băsescu spune că i-a dat bani şi şefului statului, Traian Băsescu a răspuns, tot în scris, că nu a primit niciun ban de la sau în numele lui Bercea Mondial.

Întrebarea care mă frământă pe mine este dacă şeful statului a primit bani, cu orice titlu, de la fratele său Mircea. Este normal şi firesc ca fraţii să se mai şi ajute între ei, sau să se împrumute în mod neoneros, adică fără dobândă, să îşi facă uneori cadouri sau să bea o bere împreună.

Totuşi, în toate cazurile, indiferent că eşti preşedinte, primar sau doar consilier local, ai face bine să nu beneficiezi de nimic de la fratele tău, dacă acesta a făcut bani în urma unor infracţiuni.

Calitatea banilor de a fi fungibili, adică de a fi înlocuiţi unii cu ceilalţi de aceeaşi valoare, i-au adus, de exemplu, lui Adrian Năstase o condamnare penală, chiar dacă bancnotele ce formau suma corp delict fuseseră emise mai târziu decât data infracţiunii.

La fel, în cazul Băsescu, pentru moralitatea preşedintelui ar fi bine ca acesta să nu fi beneficiat de niciun ajutor finanicar de la fratele său Mircea, după anul 2011, atunci când acesta a primit bani de la clanul Bercea. Observaţi că în răspunsul scris transmis celor de la Realitatea, la întrebarea dacă a primit bani de la fratele său, Traian Băsescu răspunde că nu a primit bani de la Bercea sau în numele acestuia. Preşedintele răspunde astfel întrebării insinuate că nu a ştiut că fratele său a luat bani de la interlop, dar nu spune „NU, fratele meu nu mi-a dat niciun ban, sub niciun titlu.”

Este neclar, astăzi, dacă patrimoniile familiilor Mircea Băsescu şi Traian Băsescu au comunicat între ele, dacă preşedintele primea sau primeşte bani de la fratele său. Contează doar din punct de vedere penal dacă ştia că Mircea avea bani negri, iar dacă a primit de la Mircea orice fel de bani cu titlu gratuit, ajutor, donaţie, împrumut neoneros, atunci Traian Băsescu a beneficiat de bani negri, tocmai pentru că, aşa cum vă spuneam, banii sunt fungibili şi nu mai contează dacă Mircea avea şi bani cinstiţi.

De aceea, insist asupra faptului că preşedintele trebuie să clarifice urgent relaţia patrimonială dintre familia sa şi cea a fratelui său, dacă există vreuna, căci este inadmisibil ca preşedintele unei ţări să beneficieze de bani negri, mai ales după ce a aflat exact ce culoare au aceştia.