Cine îşi asumă politrucii care ne-au furat la curent?

dumbravescu-plasma

de Moise Guran

Mult prea puţine reacţii şi zero responsabilităţi asumate în cazul vicepreşedintelui Autorităţii din Energie, arestat după ce a încărcat, la propriu, tarifele cetăţenilor pentru o şpagă.

Nu intru foarte mult în complicatul caz al taxării duble pentru certificate verzi, dar, dacă în ultimii doi ani aţi simţit că v-a crescut factura la curent, ar fi trebuit de acum să ştiţi că aţi fost păcăliţi, şi să judecaţi şi singuri cine este responsabil pentru asta.

Prin cele trei distribuţii ale sale – Dobrogea, Banat şi Muntenia Sud care include şi Capitala – Enel face, în România, aproape jumătate de miliarde de euro pe an. În 2012, tarifele au crescut cu 10%, în 2013, au crescut cu 7,5%. Nu e clar până în acest moment câţi bani a luat ENEL de la consumatori, dar sumele sunt de ordinul zecilor de milioane.

E clar şi că celelalte companii de distribuţie din România au făcut cam acelaşi lucru, că Autoritatea în Domeniu a fost tot timpul în cârdăşie cu ele şi că, deşi tariful trebuia să scadă imediat cu 6% pentru că el reprezenta o fraudă, aceşti domni au acceptat să eşaloneze scăderea tarifului pe care companiile de electricitate îl fură, pur şi simplu, de la cetăţeni.

factura enelEste doar un concurs de împrejurări că un vicepreşedinte al acestei autorităţi, un anume Dumbrăveanu, a intrat pe mâna DNA după ce a încercat să scoată de pe ENEL două contracte de nici o sută de mii de euro pentru firma privată la care el, Dumbrăveanu, lucrase înainte să-l blgoslovească PSD-ul cu o funcţie de înaltă răspundere faţă de cetăţeni.

De fapt, aici e adevărata problemă. Havrileţ, preşedintele Autorităţii a fost pus acolo de PNL, că na!, au câştigat împreună alegerile, împreună şi-au împărţit deconcentratele, autorităţile şi alte instituţii grele din România. Nici nu şi-a pus problema să plece acasă, la fel cum nimeni nu pare a-şi fi pus problema să-l schimbe.

Întrebat dacă simte cumva o responsabilitate, premierul Ponta a declarat că se bucură că instituţiile statului îşi fac datoria. Se referea probabil la DNA, nu la instituţiile pe care el, primul minstru şi preşedinte al partidului de la guvernare, le-a umplut cu politruci care, dacă nu-s incompetenţi, sunt corupți până în măduva oaselor.

Nu uitaţi de şpaga cu ENEL! Este ruşinoasă şi degradantă pentru un investitor atât de mare care, în faţă, se plânge de corupţia din România, dar bate palma, pe la spate, cu corupţii sistemului.

Pe de altă parte, hoţia pe factură la toate companiile de distribuţie este de ordinul zecilor sau poate chiar sutelor de milioane de euro. Este de neiertat şi este incredibil modul în care nimeni nu răspunde pentru ea. Nu sunt sigur dacă ea intră sau nu în sfera DNA-ului, dar cineva trebuie să ia rapid o decizie!

Noi toţi banii i-am dat. Acum cine naibii plăteşte?