Thank you, Mr. Biden! But not for the jobs

biden-2-blog bun

de Moise Guran

Stătui şi io, ca olteanu’, să văd dacă domnu’ Joe din America o zice ceva şi de fabrica Ford de la Craiova, care stă cu ochii-n soare la nici jumătate din capacitate, doar-doar o lua vreunu’ mare din America o decizie care să dea de lucru celor 4 000 de olteni care lucrează acolo. N-a zis… poate şi pentru că Joe Biden are, de dată recent, o istorie amuzantă legată de Ford. Sau poate că nu ştie, sau poate că nici nu-l interesează. Acuş’ vă povestesc…

Mai pe la începutul anului, pe când vicepreşedintele Joe Biden vizita târgul auto de la Detroit, reporterii aflaţi în apropierea lui l-au auzit adresându-i-se lui Bill Ford Jr., executivul de la Ford, cu expresia deloc convenţională “Mulţumesc că ne-aţi salvat fundul! ” – “Thank you for saving our ass!”

biden-1-blog

Chestia asta a produs şi o mare dezbatere în Statele Unite, nu pentru că domnul Joe n-ar fi în general un tip simpatic ce foloseşte un limbaj destul de colorat, ci pentru că, pur şi simplu, nimeni n-a înţeles pentru ce anume îi mulţumea vicepreşedintele Statelor Unite directorului de la Ford.

S-au lansat tot felul de teorii legate de finanţarea campaniei electorale, de o eventuală confuzie pe care Biden ar fi putut-o face, că în America sunt mulţi oameni celebri cu numele Ford, de faptul că Biden ar vrea să renunţe la Corvette-ul său celebru pentru un Ford Mustang… Teorii.

Ford CraiovaPână la urmă, presa americană a ajuns la concluzia că nici Biden nu ştia ce a vrut să spună, aşa că dacă l-aţi auzit cumva, la Bucureşti, adresându-i-se lui Victor Ponta cu Mister President, ba chiar de două ori, nu vă impacientaţi: aşa e Biden. Dar nu asta contează. Dacă aş fi fost, de exemplu, nu un oltean din Bucureşti, ci unul care lucrează la uzinele Ford de la Craiova, vă spun sincer că aş fi aşteptat la această vizită, cu sufletul la gură, o ocazie în care să îi spun eu lui Biden “Thank you for saving our ass!”

Asta pentru că oamenii de acolo încă mai speră în introducerea unui al doilea model Ford în producţie şi, cel mai probabil, acesta ar putea fi Fiesta. Şi, dacă vă întrebaţi ce ar putea avea Biden, iubitor de Corvette, cu o maşinuţă precum Fiesta, mai aflaţi că micuţa Fiesta Ford Fiesta(care este cea mai bine vândută maşină Ford din Europa) se face acum în Germania şi că, în urmă cu două luni, presa germană specula pe marginea faptului că, cel puţin parţial, Ford ar putea muta producţia Fiesta la Craiova.

Atâta doar că asta ar însemna, la o altă scară, reeditarea cazului Nokia, autorităţile germane sigur ar avea o talpă grea de pus unor asemenea planuri … şi, de aici încolo, pricepeţi şi dumneavoastră de ce ar fi necesară intervenţia unui Joe Biden, sau a altui greu din administraţia de la Washington, pe lângă o doamnă Merkel, ca să fie bine pentru toată lumea, dar şi pentru craiovenii cărora li s-au uscat ochii de când se uită după o maşină cu comenzi mai serioase.

Vorba aia, Mister Vicepresident, suntem aliaţi strategici şi mai strategic pentru noi, decât să-i spuneţi olteanului Ponta preşedinte, ar fi fost să-l anunţaţi pe olteanul Ionel de la Craiova că i-aţi salvat jobul… că fundul şi-l păzeşte singur.