Uniţi! Votăm! Prazul otrăvit!

alba-ca-zapada-blog

de Moise Guran

Încerc să stau departe de campania electorală, dar nu mă pot abţine să nu observ un foarte toxic mesaj care circulă pe internet, îndemnând lumea să stea acasă la alegerile parlamentare sau să-şi anuleze votul. Suspectez această mişcare de manipulare montată de unul dintre partidele politice aflate în cursă şi, fără a da nume, mă străduiesc să o demontez pentru dumneavoastră aici.

UniţiSalvăm pare a fi o comunitate de puşti cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani, dar cu o rezonanţă destul de bună în mediul urban, printre tinerii intelectuali din oraşele mari ale ţării, indignaţi de afacerea Roşia Montană. Căznindu-se să rămână o mişcare civică şi după înfrângerea meritată a Gold-ului, UniţiSalvăm a căpătat o direcţie spre stânga, cu mesaje anti-corporaţie şi de un prea sfânt dezgust politic.

Am fost la unul dintre mitingurile organizate după marţea neagră din decembrie anul trecut şi am plecat de acolo, după ce rămăsesem aproape singur în Piaţa Universităţii. Un grup de câţiva militanţi foarte organizaţi pusese mulţimea în mişcare ştiind că asta ar fi ilegal şi căutând, în mod evident, să provoace incidente cu jandarmii. Unuia ca mine, care ştie cum sunt selectate ştirile care apar la televizor, i-a fost evident faptul că grupul respectiv voia scandal pentru a ajunge în jurnalele de ştiri. Voia, adică, publicitate.

Am bănuit atunci că acest grup (habar n-am cât o fi el de numeros) are intenţia de a crea un personaj politic, unul care să capete notorietate în urma acestor acţiuni, din raţiuni la fel de cinice ca şi cele pentru care un Ponta sau un Băsescu se dau în spectacol pe la televizor.

Am mai bănuit, de asemenea, că grupul respectiv ar fi putut deveni manipulat în orb, cum se spune, chiar de către unul dintre partidele actuale, căci e uşor să-i câştigi pe tineri stârnindu-le pe rând indignarea, apoi mânia, apoi ura. Am mai observat, de asemenea, că oamenii sunt purtaţi pe străzi fără a se opri niciodată la guvern, că de atâta mers obosesc şi pleacă acasă, iar asta ţine sub un tip de control aceste mişcări de protest.

Acum, văd că UniţiSalvăm se agită pe internet să convingă lumea ca duminică, de alegeri, să nu meargă la vot, dacă votează să anuleze votul, iar apoi să iasă în stradă la o manifestaţie complet ilegală în zilele electorale.

Am doar câteva observaţii de făcut, şi mă adresez acum acelora care poate au rezonat cu acest mesaj. În primul rând că, apelurile pe internet nu prea ajung la electoratul rural, iar dacă ajung, nu prea produc nicio rezonanţă. Acel electorat va vota şi ghici care sunt preferinţele sale la vot? Electoratul urban, cel care ar putea avea alte preferinţe la vot şi care, şi aşa, se urneşte greu spre secţie, este cel vizat de acest mesaj care îl îndeamnă să nu voteze sau să-şi anuleze votul…

Deci, avantaj tot ăilalţi! Ca să sintetizez, mie mi se pare (şi este doar opinia mea) că, într-un plan A, mişcarea urmăreşte acum influenţarea rezultatului alegerilor prin diminuarea prezenţei la urne a unui tip de electorat, iar într-un plan B, crearea unei formaţiuni politice, posibil satelit sau aliat al partidului favorizat prin planul A.

Eu nu încerc să vă conving să mergeţi la vot, dar am ţinut neapărat să vă atrag atenţia că un gol nemarcat într-o poartă face exact cât un gol marcat în cealaltă poartă, iar pe absenteismul dumneavoastră cineva încearcă să câştige puncte, eventual prin crearea unei noi formaţiuni politice, care da, poate să apară, ar fi legal şi democratic, dar parcă nu ne-ar folosi la nimic dacă n-ar aduce nimic constructiv, nimic pozitiv, ci doar mesaje contra.

Şi, chiar aşa, cât de cunoscut vă mai sună asta cu mesajele contra?

NOTA: Am înlocuit mărul otravit din celebra poză cu un praz, pentru că mărul e simbol electoral…. să nu se interpreteze… Ardeiul … la fel. Nici trandafiri n-am putut să punem, deşi erau mai potriviţi. După care ne-am dat seama că şi Alba ca Zăpada ar putea fi interpretată electoral, dar deja Artistu’ Vasile era cu nervii şi a ameninţat că intră în grevă dacă îl pun să modifice de cinci ori acelaşi trucaj. Deci, prazul din poză este de fapt ceapă verde şi n-are legătură cu oltenii. Putea fi la fel de bine şi o roşie.