Ministrul Bugetului, DJ într-o petrecere cam fără haz

dj-blog
de Moise Guran

Pentru o țară în care 30% din populație încă depinde, sub o formă sau alta, de agricultură, autoritățile sunt neobișnuit de liniștite în fața scăderii prețurilor la alimente.

În aprilie a fost Paștele și au crescut taxele pe țigări și carburanți. Și totuși, media prețurilor de consum a crescut cu numai 0,3%, asta în ciuda faptului că țigările și combustibilii fac mai mult de 10% din coșul mediu de consum lunar al unei familii de români.

Asta arată azi statistica oficială, iar explicația este simplă – pe medie stăm bine pentru că au continuat să se ieftinească alimentele, în special cele care reprezintă marfa strategică a țăranului român – pâinea și cartoful.

De altfel, în ultimul an, în țara noastră prețurile alimentelor au scăzut cu aproape trei procente, o situație nemaivăzută până acum și care nu poate fi corelată cu scăderea TVA-ului la pâine.

preturi cartofiDe fapt, costurile de producție au crescut, iar grâul care rămâne ieftin de parcă nici n-ar fi fost iarnă şi legumele care au prețuri mici înainte de sezonul de vară ridică o tensiune importantă printre producătorii agricoli. Cei mai mulți dintre ei știu că anul ăsta pierderea se va adânci, iar cei mai mari dintre ei vor avea de ales între pierdere și concedieri.

În acest tabloul de petrecere tristă, ministrul Bugetului pare a încerca să joace rolul unui DJ fără haz. Liviu Voinea a declarat că, de acum, gata cu criza, oamenii să ia credite și să cumpere ce vor ei, căci creșterea economică va fi mare anul acesta.

De fapt, Voinea vrea venituri mai mari din TVA și, indiferent că discursul său de DJ va prinde sau nu la popor, realitatea rămâne simplă – cam 5% dintre familiile de români depind de industriile exportatoare care, da, continuă să crească aducându-i domnului Voinea creșterea economică, în timp ce numărul familiilor ce depind de agricultură și sunt afectate de deflația prețurilor este de șase ori mai mare.

Ne putem entuziasma cabotin că ne crește economia sau putem înțelege că e timpul unei reforme serioase în acest sector pe care statul va trebui să-l stimuleze, dar și să-l fiscalizeze, exact din banii aduși de industria care crește.